„Nu-mi convine să plece bătrânii din cămine!” Ce metodă a găsit Silviu Hurduzeu pentru a ține azilele cărășene ocupate?

Cuib de vise 1000x100

Costul mediu lunar de întreținere a persoanelor din căminele de bătrâni a explodat! Odată cu introducerea în calcul a salarizării personalului și a medicamentației, costul pentru un beneficiar a crescut chiar și cu 160%!

Costul mediu lunar de întreținere pentru persoanele vârstnice îngrijite în căminele de bătrâni din Reșița, Caransebeș și Sacu a crescut văzând cu ochii! După ce au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr 34/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 17/2000, în modul de calcul al costului mediu lunar de întreținere au fost incluse cheltuielile cu salariile personalului, dar și cele efectuate pentru achiziționarea de medicamente.

Până acum, pensionarii plăteau 60% din veniturile pe care le aveau, iar aparținătorii care aveau un venit lunar pe membru de familie de minimum 782 de lei erau obligați să suporte diferența. Având în vedere că acum costul a explodat, președintele Silviu Hurduzeu se teme că, la așa un preț, familiile bătrânilor vor alege să îi țină acasă și astfel căminele din județ vor rămâne goale.

Spre exemplu, în Căminul pentru Persoane Vârstnice Reșița, cheltuielile lunare pentru un beneficiar ajung până la 2.708,58 lei pentru o persoană dependentă, la căminul din Caransebeș, pentru o persoană din aceeași categorie, costul este de 2.514,21 lei, iar la Sacu – 2.695,40 lei.

Având în vedere costurile imense pe care susținătorii legali ar trebui să le suporte, Hurduzeu a propus un proiect de hotărâre prin care aparținătorii să nu plătească atât de mult, ci numai un anumit procentaj, în funcție de venitul lunar/membru de familie.

STPT job 1000x200

Așa că s-a stabilit o grilă de calcul. Pe lângă cei 60% din venituri pe care fiecare beneficiar o acordă lunar, aparținătorii vor plăti în funcție de cât câștigă. Mai exact, contribuția susținătorilor legali se va calcula în funcție de venitul lunar/membru de familie, dacă acesta este mai mare de 782 de lei, și se va raporta la diferența rămasă între contribuția de 60% a beneficiarului și costul mediu lunar de întreținere.

„Ca urmare a acestei modificări a metodologiei pe care centrele de persoane vârstnice au trebuit să o pună în aplicare la calculul costului mediu, pentru a nu pierde beneficiari, noi am modificat, prin hotărâre de Consiliu Județean, plafoanele în funcție de care susținătorii persoanelor vârstnice plăteau o contribuție pentru susținerea beneficiarilor. Am modificat acele plafoane tocmai pentru ca susținătorii să nu plătească o sumă mult mai mare decât anii trecuți. Va fi o creștere, însă nu foarte mare, având în vedere că, față de anul trecut, au fost modificate salariile și atunci am ținut cont de această creștere atunci când am modificat plafoanele. Vreau să asigur susținătorii persoanelor vârstnice că, deși costul mediu s-a modificat substanțial, de la 1.200 la 2.700 de lei, aportul pe care dânșii trebuie să îl plătească nu crește foarte mult”, dă asigurări Silviu Hurduzeu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/