Copacul cu amintiri! Un nou parc se construiește pe locul fostului hipodrom, în memoria copiilor răpuși de cancer

parc lugoj

Lugojul va avea un nou parc, unul inedit, care va fi construit până la sfârșitul anului pe terenul de la fostul hipodrom, pe strada Traian Vuia.

Este primul lucru bun care se întâmplă după mulți ani pe artera respectivă, dominată de câini vagabonzi și gunoaie. Lucrările au început în data de 5 septembrie.

„Parcul este unul mai special și este construit de Asociația Magicamp, coordonată de prezentatoarea de televiziune, Melania Medeleanu. Pe o suprafață de peste 5.000 de metri pătrați vor fi construite alei, vor fi plantați pomi, iar în mijlocul parcului va fi plantat un arbore de gingkobiloba. Parcul este dedicat copiilor răpuși de cancer, iar fiecare pom va avea pe el un cod QR care conține o poveste a copiilor dispăruți prea devreme din această lume. Din câte știu, lucrarea trebuie finalizată până la sfârșitul lunii octombrie”, a explicat unul dintre coordonatorii proiectului.

După închiderea bazei sportive Hipodrom, una dintre cele mai cochete din țară, în perimetrul respectiv a fost realizat un teren de fotbal, pe care și-au disputat jocurile în campionatul municipal echipele A.S Tapia și Voința Dromeus Lugoj. După retragerea lor din competiție, locul a fost folosit de către lugojeni pentru aruncarea gunoaielor și drifturi. Din fericire, Melania Medeleanu, prin ONG-ul pe care îl coordonează, încearcă să readucă locul la viață prin această investiție dedicată unor persoane dispărute. Melania Medeleanu coordonează activitățile Asociației Magicamp dedicată reintegrării copiilor cu afecțiuni oncologice în viața socială. Prin jocuri discret supravegheate de medici și personal de specialitate, Magicamp ajută copiii la clădirea încrederii în propriile forțe, a stimei de sine, a independenței și a interesului acestora față de construirea de prietenii noi și participarea la diferite activități sociale.

Registru al spațiilor verzi și la Lugoj

După 15 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, iată că, în sfârșit, și în țara noastră se finalizează unele măsuri de aliniere cu legislația europeană în domeniul protecției mediului. Acestor măsuri li s-a alăturat și municipalitatea lugojeană, care a implementat un registru al spațiilor verzi de pe raza orașului, în cadrul căruia fiecare copac este inventariat, numerotat și are o mică descriere. Registrul spațiilor verzi ajută administrația locală, dar și pe toți cei interesați, în gestionarea spațiilor verzi aflate pe tot teritoriul intravilan al localității. De asemenea, el cuprinde o inventariere a terenurilor ocupate de spațiile verzi, cu menționarea tipului de proprietate, a modului de administrare a acestora, dar și descrierea cantitativă și calitativă a vegetației de pe aceste terenuri (lemnoase, arborescente, floricole, erbacee etc.). În mod practic, cu ajutorul tehnologiei GIS (Geografic Informational Sistem), din satelit sunt identificate și monitorizate toate spațiile verzi, dar și copacii de pe fiecare stradă a orașului. Totodată, în cazul copacilor sunt menționate: specia, înălțimea, coronamentul și alte caracteristici, precum și dacă respectivul arbore este sau nu protejat de lege.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/