Copacii din Timișoara, „curățați” cu drujba. Cum pot fi salvate spațiile verzi din oraș?

Lipsa unor specialiști cu expertiză reală în privința modului în care trebuie îngrijiți copacii, dar și abordarea neunitară a gestiunii spațiilor verzi sunt principalele motive pentru care suprafețele cu vegetație din Timișoara suferă. Primăria are în lucru registrul local al spațiilor verzi și vrea să recruteze horticultori pentru o gestionare coerentă a problemelor din domeniu. 

Timișoara nu are în acest moment un registru al spațiilor verzi, după ce acesta a fost anulat de instanță la sfârșitul anului 2019, la inițiativa peisagiștilor, pentru că nu proteja zonele verzi din oraș. Registrul era în vigoare din 2017, întocmit parțial, pentru nici 15% din suprafața totală a spațiilor verzi din oraș.

„Acum, caietul de sarcini a fost refăcut. Avem o discuție cu cei de la Asociația Peisagiștilor în așa fel încât cerințele pe care le avem noi în tema de proiectare și caietul de sarcini să fie aliniate cu cei de la AsoP și se va face o licitație prin care vom contracta aceste servicii de elaborare a registrului spațiilor verzi.”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Inexistența acestui registru creează o serie de probleme, mai spune viceprimarul. „De exemplu, avem situații în care spațiul verde a devenit un noroi general din cauză fie că se parchează, fie că sunt construcții, camioane sau tot felul de utilaje, iar neavând acest registru al spațiilor verzi mijloacele, pârghiile prin care poliția locală poate să amendeze pentru distrugerea spațiului verde sunt mai reduse. Sunt convins că acest instrument va fi actualizat în acest an, licitația va fi făcută și vom începe lucrul pe el, iar anul viitor ne va găsi cu un registru al spațiilor verzi care să inventarieze toate spațiile din Timișoara, fie că vorbim de parcuri sau de spații verzi dintre blocuri.”, explică Lațcău.

Întreținerea spațiilor verzi, neunitară. Specialiștii, aproape inexistenți

Timișoara este împărțită în patru zone, în privința întreținerii spațiilor verzi. Mai multe firme contractate de primărie ar trebui să se îngrijească de iarbă, curățarea aleilor din parcuri, golirea coșurilor de gunoi sau alte amenajări.  Una dintre cele mai mari nemulțumiri a timișorenilor este legată însă de modul în care sunt toaletați copacii.

„Este o întreagă dezbatere pe care o avem și în administrație vizavi de tehnologia care trebuie să fie aplicată și de modul barbar în care tăiem arborii până la rădăcină. Iar noi avem nevoie să avem un control ca administrație mult mai clar și mult mai eficient asupra a ceea ce fac și asupra tehnologiei pe care aceste firme care amenajează spațiile verzi o folosesc. Din păcate ne lipsește și nouă, pe alocuri, și lipsește și acestor companii, deși ele spun că de fapt au, dar vedem pe străzi rezultatul muncii, expertiză de arborist reală în modul în care sunt toaletați copacii. De foarte multe ori, folosim doar drujba și tăiem crengile și considerăm acest lucru o toaletare, când de fapt există și aici o tehnologie. Iar noi încercăm și ne gândim să recrutăm specialiști ca să putem să avem un control mult mai clar și mai eficient.”, spune viceprimarul Lațcău.

Și Direcția de Mediu ar trebui „curățată”, admite viceprimarul. Responsabilitățile suprapuse face ca nimeni să nu își asume răspunderea pentru haosul din domeniu.

„Lucrurile sunt foarte amestecate. Nu a existat o logică și o coerență în modul în care s-au împărțit responsabilitățile. Direcția de Mediu nu se ocupă doar de spațiile verzi, ci și de dezinsecție, de deratizare, de populația canină, de grădina zoologică. Au foarte multe activități care sunt toate cuprinse în umbrela asta «mediu» fără să aibă o legătură clară unele cu altele. Avem această situație și la salubrizare. Când ai 3 – 4 companii responsabile de salubrizarea orașului există spațiu în care lumea se poate ascunde și această abordare nu a produs efecte pozitive pentru Timișoara. Ne gândim să facem o organizare mai eficientă atât a modului în care Direcția de Mediu funcționează și a responsabilităților ei, dar și a modului în care privim salubrizarea și administrarea spațiilor verzi în oraș.”, explică Ruben Lațcău.

Recent, primarul Fritz a declarat că administrația lucrează la o hotărâre de consiliu cu măsuri de protecție a copacilor, hotărâre în care să fie comasate toate normele locale existente în prezent cu incidență în domeniu. Acum, potrivit lui Dominic Fritz, sunt șase hotărâri de consiliu local pe această temă, cea mai veche din 1994.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/