Cancerul de colon afectează până la 15% din populație, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Nici statisticile în ceea ce privește cancerul de sân nu trebuie neglijate. Numai în 2018 au fost depistate cu această maladie peste 2 milioane de femei la nivel mondial. Un proiect care vizează îmbunătățirea managementului patologiei neoplazice, desfășurat în Timișoara și Požarevac, Serbia, a fost finalizat cu succes.
Este vorba despre NEO-PAT-MAN, implementat în perioada 2019-2022, fiind prelungit din cauza pandemiei de Covid-19. Medici ai Laboratorului Clinic de Analize Medicale din Spitalul Județean din Timișoara și medici din Spitalul General Požarevac din Serbia au lucrat pentru dezvoltarea unui centru de excelență medicală, transfrontalieră.
Parteneriatul dintre cele două țări, inițiat de specialiști români și sârbi, a urmărit obținerea de metode noi de depistare a cancerului de sân și colon.
„Am întâmpinat dificultăți în realizarea acestui proiect din cauza pandemiei de Covid care nu ne-a permis să ne facem munca nici nouă, nici dumneavoastră. Prin acest proiect am achiziționat cea mai bună aparatură, din Japonia și Italia. Cu această aparatură vom da posibilitatea pacienților să beneficieze de un diagnostic de calitate. Avem patru specialiști în această patologie și unul în medicina legală și suntem unul dintre cele mai importante centre din Serbia. Ocupăm primele locuri”, a spus Dr. Danko Nikolic, director al Spitalului General Požarevac.
Practic, pacienți din cele două țări au fost investigați gratuit, prin screening și investigații de laborator specifice, respectiv persoanele din zona de frontieră și mai cu seamă persoanele defavorizate. Astfel, 200 de persoane au beneficiat de screening gratuit pentru gene de risc în cancerul de sân și colon, iar dintre pacienții examinați, peste 500 au beneficiat de investigații de laborator gratuite.
„Spitalul Județean din Timișoara este punctul central în diagnosticul cancerului. Ne aduce un beneficiu absolut acest proiect inclusiv în ceea ce privește pregătirea studenților. Noi metode de diagnostic și studii de caz au fost amănunțit analizate pentru ca incidența afecțiunilor oncologice să scadă. Este un efort și o realizare totodată că parte din munca depusă în acest tip de proiect are răspuns în diagnosticarea precoce și ulterior în tratamentul oncologic. Investigațiile de laborator sunt esențiale, sunt primele semnale aplicate din șirul mai amplu pe care orice medic le consideră” , a spus Dr. Sorin Barac, managerul Spitalului Județean din Timișoara.
De asemenea, peste 50 de studenți au fost implicați în proiect.
„Am îmbrățișat această provocare fără să știm că de-a lungul pandemiei avea să devină o zonă de refugiu. În ultimele luni ne-a fost facilitată tranziția către medicina normală, așa cum o știam noi. Am îmbrățișat componenta teoretică și practică într-o patologie care necesită meticulozitate și personal calificat. Din punct de vedere teoretic, am participat la partea de screening, iar cea de-a doua componentă este legată de diagnostic”, a spus Narcis Ofițeru, student în anul 4, la UMFT, Medicină Generală.
La conferința de închidere a proiectului a fost prezent și Dan Diaconu. „Este un proiect de excepție care se află la final, dar doar din punct de vedere birocratic, iar asta pentru că activitatea nu se va încheia acum. Acest proiect a avut și are o importanță majoră pentru sănătate în județul Timiș și în zona transfrontalieră. Cred că nu e exagerat când spun că a salvat vieți. Cred că echipamentele își vor găsi în continuare funcționalitatea în multiple zone de tratament, iar din punct de vedere al Consiliului Județean, veți găsi în noi un partener solid”, a spus Dan Diaconu, consilierul personal al președintelui CJT, Alin Nica.
Manager de proiect și șef al Laboratorului Clinic de analize medicale al SCJUT este Prof.univ.dr. Daliborca Cristina Vlad.