Primăria Timișoara intenționează de mai mult timp ca societatea Colterm să se ocupe doar de producerea energiei termice, iar de distribuție și furnizare o nouă societate a instituției.
În urmă cu doi ani, primarul Dominic Fritz anunța că societatea Colterm ar urma să se ocupe doar de producerea energiei termice. Așadar, distribuția și furnizarea ar fi urmat să fie preluată de către o nouă societate înființată în cadrul Primăriei Timișoara. Iată că acest lucru nu s-a putut realiza nici până în acest moment. Mai mult, marți, în ședința Consiliului Local Timișoara, a fost aprobat un proiect de hotărâre privind prelungirea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat pentru încă un an.
„Se aprobă prelungirea duratei Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în Municipiul Timișoara nr. CDE2021-1475/15.10.2021, pentru prestarea serviciului de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat până la data de 14 octombrie 2026 și pentru prestarea serviciului de producere a energiei termice în sistem centralizat până la data de 30 iunie 2031”, scrie în proiectul de hotărâre.
Roxana Iliescu, consilier local PSD, a dorit să știe de ce nu s-a prelungit pe mai mult timp distribuția și furnizarea agentului termic către Colterm, având în vedere faptul că nu are cine să preia aceste servicii.
„Din câte înțeleg, vom încheia un nou act adițional de prelungire, e al treilea, pe doar un an a contractului dintre municipiu și Colterm pentru distribuție și furnizare a agentului termic. Colterm se află într-o situație delicată, în insolvență. Societatea va trebui, totuși, să-și voteze un plan de reorganizare care presupune o anumită predictibilitate a contractelor pe care le are în derulare. De ce prelungim doar cu un an, e al treilea act adițional, în condițiile în care am putea să ne asumăm foarte direct și sincer faptul că nici la anul nu vom fi în situația în care să avem în cadrul primăriei o structură funcțională care să gestioneze distribuția și furnizarea agentului termic”, a afirmat Roxana Iliescu.
Pe de altă parte, Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, a susținut că nu se poate separa distribuția și furnizarea de producerea energiei termice din cauză că inventarul bunurilor de la Colterm nu a fost încă finalizat.
„Separația pe care am planificat-o trebuie să fie dusă înainte. Ca noi să putem prelua toate bunurile, a fost un proces pe care Primăria Timișoara l-a pierdut, și să putem să stabilim valoare de inventar, avem nevoie ca acest inventar, care acum este într-o stare destul de avansată atât în Colterm cât și în Primăria Timișoara, să ajungă la un deznodământ. Să avem o listă asumată, actualizată de către Colterm și primărie prin care să știm exact care bunuri trebuie să fie preluate și sub ce formă și ulterior aceste bunuri să fie preluate într-un fel sau altul de către municipiu și să fie operate. Este o discuție pe care am avut-o cu administratorul judiciar.
Sunt convins că până în octombrie anul viitor, acest termen calendaristic, într-o formă sau alta, această mutare va fi făcută. Ăsta e un angajament pe care mi-l pot lua și eu. Acesta e un termen de care ne vom ține în mod obligatoriu, pentru că ăsta e singurul mod prin care putem scoate din Colterm această activitate care creează în fiecare an o pierdere de zeci de milioane de lei, chiar mai mult. Și cu această activitate nu există niciun context economic prin care societatea să iasă la liman, pentru că prețul pe care ea îl are este un preț care ia în considerare o rețea fără pierderi, în contextul în care rețeaua este una cu pierderi”, a explicat Ruben Lațcău.