Cele 47 de centre de permanență amenajate la nivelul județului Timiș între 2011 și 2018 vor fi verificate în perioada următoare printr-un ordin al prefectului Mihai Ritivoiu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu vrea să verifice în ce măsură aceste centre sunt utile câtă vreme întreținerea lor scoate anual din bugetul statului aproape 7 milioane de euro.
Potrivit prefectului, 13% din numărul total al centrelor de permanență din țară se regăsesc pe teritoriul județului Timiș. Cele 47 de centre au program de luni până vineri între orele 15 și 8 dimineața, iar în weekend și de sărbătorile legale sunt deschise 24 de ore. 26 din cele 47 de centre se regăsesc în mediul urban, 17 dintre acestea sunt în Timișoara.
„Conform legii, centrele ar trebui înființate în zone izolate sau greu accesibile ori în zone ale orașului unde Direcția de Sănătate Publică le consideră necesare. (…) Fiecare centru ne costă 15.360 de lei pe săptămână. 12 luni înseamnă 34.652 de lei, respectiv 6.930.000 euro. Vreau să vă spun că în Timișoara, numărul mediu de pacienți consultați zilnic la aceste centre de permanență este de 4, în Lugoj este de 3, iar în periurbanul Timișoarei este de 6. Nu există nicio legătură între numărul de pacienți tratați și sumele de bani decontate. Se plătește la oră, e sau nu e treabă. Să ții în Timișoara și în periurban 22 de centre de permanență când noi avem două urgențe la spitalele Județean și Municipal mie unul mi se pare nefiresc sub aspectul cheltuirii banilor publici.”, a declarat prefectul Mihai Ritivoiu.
În consecință, Ritivoiu a dispus controale mixte în toate centrele de permanență. Vor fi verificate atât aspecte care țin de activitatea centrelor, cât și de calitatea serviciilor oferite. În funcție de cele constatate, unele centre ar putea fi desființate.
„Nu am nimic cu asigurarea de servicii medicale în regim permanent în zonele unde se impune acest lucru, dar am impresia privind și procentul de centre din județul Timiș că la noi lucrurile au scăpat puțin de sub control. Avem o sumă de 7 milioane de euro anual care nu trebuie oprită cu tot, dar gândiți-vă ce ar însemna să eliminăm aceste centre de permanență din zona urbană sau să lăsăm unul-două din cele 17, dacă se impune, și câteva din zona rurală și să salvăm câteva milioane de euro din banii noștri, ai tuturor. Voi dispune un control extins la aceste centre de permanență unde o echipă mixtă DSP – CJAS – prefectură să verifice exact raportările, activitatea, calitatea serviciilor, realizarea actului medical în timpul acelor ore și prezența pacientului fizică în centrul de permanență. Nu vom lua nicio decizie decât după un control judicios.”, a mai explicat prefectul.