Contract de finanțare semnat! După 14 ani de proiecte și răzgândiri, grădinița din Balta Lată prinde contur

Un comunicat al Primăriei Municipiului Lugoj anunța, în 2007, cu surle și trâmbițe, construirea unei noi grădiniţe. După 14 ani, timp în care prichindeii de atunci, care trebuiau să alerge pe coridoarele grădiniței, au ajuns adolescenți sau majori, actuala administraţie locală anunță că s-a semnat în sfârşit contractul de finanțare pentru Grădinița din Balta Lată.

„Primăria a demarat, în urmă cu 14 ani, construcția unei grădinițe. Administrația PSD însă a refuzat să continue lucrările, practic ignorând acest proiect timp de 12 ani, cât a fost la conducerea Lugojului. Pentru noi, ducerea la bun sfârșit a acestui proiect a fost o prioritate încă din prima zi”, a transmis Primăria Lugoj.

Construcția care va avea destinația de grădiniță se prezintă în momentul de față, din punct de vedere tehnic, într-o situație precară. Nu există tâmplărie și învelitoare, structura fiind parțial realizată, soclul și pereții prezintă zone de umiditate datorate infiltrațiilor din apele pluviale, în zona caselor de scară precipitațiile au favorizat apariția mușchilor și a vegetației. De asemenea, există zone vizibil afectate ale elementelor de închidere și zidărie. Starea actuală a obiectivului de investiții este necorespunzătoare din punct de vedere al asigurării cerințelor esențiale de calitate în construcții. Noua construcție va avea o suprafață de 1.304 mp dispusă pe două niveluri, terenul aferent acesteia având o suprafață de 7.244 mp. În viitoarea clădire vor funcționa șapte grupe de copii (pentru aproximativ 116 copii).

„Prin intermediul proiectului vor fi asigurate o serie de lucrări recomandate de către expertul tehnic și auditorul energetic, respectiv: lucrări de curățare, lucrări de reparații, lucrări de consolidare structură, lucrări la nivelul soclului, lucrări de supraetajare si compartimentări, lucrări de realizare a sistemului de încălzire, lucrări de realizare a instalației sanitare, a instalației electrice, lucrări de asigurare a confortului climatic și a calității aerului şi implementarea sistemelor de management energetic, având ca scop monitorizarea consumului de energie”, au mai comunicat reprezentanţii Primăriei.

În ceea ce priveşte valoarea investiției, aceasta se ridică la 10.359.973,8 lei, din care valoarea eligibilă a proiectului este de doar 1.135.551 lei, iar cea neeligibilă va fi acoperită din bugetul local.

Reamintim că termenul inițial de finalizare a grădiniței a fost de 36 de luni, startul construcției fiind dat în martie 2008.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/