Contrabanda cu țuică le dă bătăi de cap autorităților

Nivelul evaziunii fiscale înregistrate în Caraș-Severin în primul semestru al anului este vizibil mai scăzut decât aceeași perioadă a anului trecut. Cel puțin, asta susțin oficialii Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale.

Principalele domenii vizate de acțiunea de evaziune fiscală înregistrate în Caraș-Severin sunt contrabanda de țigări, de alcool, dar și cazanele cu țuică. În perioada cuprinsă în raportul oficialilor de la Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale, cele mai mari probleme le înregistrează cea de a treia categorie, aceea a cazanelor.

”Din păcate județul Caraș-Severin nu dispune de un atrepozit fiscal autorizat la nivelul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și nici nu funcționează astfel de antrepozite pe raza județului, iar activitățile principale se referă la activitatea de vămuire pentru operațiunile de vămuire pentru importuri pentru țări noneuropene și pentru activitatea de accize pentru țuică”, a spus Doru Cozma, director executiv D.J.A.O.V Caraș-Severin.

leader board 728 x 90 px

Dacă cantitatea de țigarete introduse ilegal pe teritoriul vamal anul acesta este simțitor redusă față de anul trecut, nu același lucru se poate spune despre băuturile alcoolice. Numărul acestora este de 5 ori mai mare decât în 2011.
”Domnul subprefect a observat diferența foarte mare între amenzile date de către Direcția pentru Operațiuni Vamale și avizele încasate. Explicația este că cei care primesc aceste amenzi le contestă în instanță și astfel se trenează plata lor”, a spus Silviu Hurduzeu, prefect Caraș-Severin.

Problema acestor amenzi a fost explicată de directorul Direcției Județene pentru Accize prin faptul că cei mai mulți dintre cei care le primesc nu au bani să le plătească și nici bunuri în proprietate care să poată acoperi valoarea amenzii. De altfel, sumele acestora nu sunt deloc minore, ele pornind de la 5.000 de lei.