Contrabanda cu marfă din Serbia, sursă de finanţare a actelor de corupţie!

Prezent în redacția Express de Banat pentru o discuție transmisă live pe Facebook, prim-procurorul George Bucurică a vorbit și despre fenomenul contrabandei, avându-se în vedere că Parchetul de pe lângă Judecătoria Oravița este unul specializat pe infracțiuni frontaliere, inclusiv fenomenul de contrabandă.

Prim-procurorul Bucurică spune că fenomenul de contrabandă este extrem de periculos și nociv pentru ordinea publică, nu numai prin prisma evaziunii fiscale pe care o generează, a economiei subterane sau negre, ci prin faptul că, de cele mai multe ori, banii din contrabandă finanțează și corupția, ba chiar finanțează fenomenul infracțional în diversele lui forme.

„Și astăzi există micul trafic, dar cu anumite limite. Sunt români cu rude în Serbia și se vizitează reciproc. Acest fenomen, al contrabandei, însă, pleacă și de la diferența de statut pe care cele două țări le au în Uniunea Europeană”, spune Bucurică. Cu alte cuvinte, Serbia nu este obligată să se alinieze, prin accizare, la prețurile din Uniunea Europeană, pe când România are această obligație, ceea ce face ca, la noi în țară, prețul produselor accizabile să fie mai ridicat decât cel al vecinilor sârbi.