Contemplare prin artă: „Apocalipsa elefantului alb” invită timișorenii la un repaus spiritual

apocalipsa elefantului alb

Vernisajul inedit organizat de Asociața Culturală și Ecologică SEPALE, META Spațiu și Forumul Cultural Austriac propune înțelegerea existenței umane în relație cu mediul înconjurător. Criza climatică și noua cultură vizuală sunt principalele teme ale expoziției artistice.

Rolul omului în univers este o temă abordată de artiști de-a lungul secolelor. „Apocalipsa elefantului alb” aduce în plus urgentarea schimbării stilului de viață al omului în unul care să respecte natura, asta dacă ne dorim să ne asigurăm existența. Expoziția se concentrează pe arta conectată cu activismul social și ecologic. Lucrările artiștilor români și internaționali vor bucura ochii privitorilor și vor stârni emoții puternice. Vernisajul se bucură de participarea Silviei Moldovan, cunoscuta artistă timișoreană care a creat un adăpost destinat salvării păsărilor în nevoie.

„«Apocalipsa elefantului alb» este o cercetare asupra momentului pe care îl traversăm, definit de o schimbare completă de paradigmă. Schimbarea este în același timp inevitabilă și necesară – din puncte de vedere diferite, dar, convergent, ea este, simultan, consecință și soluție. Un astfel de discurs va include în mod necesar mai multe direcții, aparent contradictorii, de la cele care acuză dispariția – și necesitatea păstrării – unor valori, până la cele care deplasează perspectiva din exterior în interiorul unei realități / serie de realități virtuale. Critic sau contemplativ mai curând decât narativ, parcursul expozițional se articulează din mai multe ipostaze ale transformării, concentrat în jurul unui nucleu de demersuri artistice care identifică soluții în forme de activism social, ecologic și pedagogic sau dimpotrivă, într-o zonă a ficțiunii, a speculației și a explorării granițelor cu un metavers care este în același timp extensie și alternativă”, transmit organizatorii.

ceara statui

„Discursul expozițional al Apocalipsei elefantului alb va fi concentrat în jurul unui nucleu de atitudini artistice coerente cu activitatea adăpostului de păsări SEPALE, cu modul în care aceasta se poate identifica și suprapune cu un parcurs existențial și artistic, precum și ca o reflecție asupra momentului pe care îl traversăm, definit de o schimbare completă de paradigmă. În cadrul expoziției vor fi reprezentate câteva celule ce vor reflecta atitudinea artistică și activistă a activității Silviei Moldovan și, implicit, a adăpostului”, declară Asociața Culturală și Ecologică SEPALE.

sepale

„Ne-am propus să introducem acest program care aduce în discuție cu instrumente specifice cele două direcții majore ale schimbării – urgența climaterică și reconfigurarea modului în care se articulează cultura vizuală, în prezent teme predominante în activitatea artistică și expozițională locală și internațională. Reinterpretarea acestor două teme, într-o cheie care privește criza ca pe un moment al adaptării, al continuității, evoluției și transformării, mai puțin decât al dezastrului și al finalului, prin expunerea unor lucrări semnate de artiști români și internaționali a căror misiune este aceea de a prezenta o nouă perspectivă, precum și organizarea unui program complex de evenimente care sa transmită publicului această nouă înțelegere, completează abordarea curatorială printr-o atenție asupra dezvoltării unui nou spirit civic în context național și internațional”, precizează META Spațiu.

cultura recenta 2015

Expoziția are loc începând de astăzi, 5 august 2021, ora 19.00, și continuă până în 5 septembrie. Locația este la Comenduirea Garnizoanei Timișoara. Vor participa Dona Arnakis, Anna Bantiuc, Bejenaru Matei, Josépha Blanchet, Boaru Alexandra, Alex Boca, Dorian Bolca, Daniela Brill Estrada, Cătălin Bătrânu, Mimi Ciora, Claudiu Cobilanschi, Stefan Radu Cretu, Ilie duta, Ema Hrițcu, Constantin Fintina, Guschelbauer Markus, h.arta, Cosmin Haias, Ágnes Hamvas, Hubert Hasler, Herne Hiili, just wondering, Max Jurasch, kinema ikon, Rafael Lippuner, Michael Koch, Levente Kozma, Ana Kun, Bogdan Matei, Andreea Medar, Liliana Mercioiu, Silvia Moldovan, Dragos Neagoe, Delia Popa, Perjovschi Dan, Marilena Preda Sanc, Robert Reszner, Sergiu Sas, Eva Maria Schartmüller, Denise Schellmann, Digital Self, Patricia Teodorescu, Iulia Toma, u.kustik.

fukushima

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/