Consum de energie redus în sute de apartamente din Timișoara

1000x100 (5)

Nouă blocuri din Timișoara vor fi reabilitate termic. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest și Primăria Municipiului Timișoara au semnat astăzi contractele de finanțare pentru două proiecte de îmbunătățire a eficienței energetice.

Peste 300 de apartamente vor beneficia de un consum redus de energie. Se vor face lucrări de termoizolare a pereților exteriori, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente și închiderea balcoanelor cu tâmplărie, izolarea planșeului peste ultimul nivel.

Cele nouă blocuri care vor fi reabilitate sunt:

tm4ua media express de banat (100x1000px)
  • Str. Stelelor nr. 6, bl. T 20 (S+P+10E)
  • Aleea Cristalului nr. 1, bl. 74, sc. D (S+P+8E)
  • Bd. Take Ionescu nr. 11-13, sc. A și B (S+P+10E)
  • Str. Brândușei nr. 4 (S+P+4E)
  • Str. Brândușei nr. 11 (S+P+4E)
  • Calea Torontalului nr. 66, bl. 119 (S+P+4E)
  • Str. Felix nr. 23, bl. 75 sc. A+B (S+P+4E)
  • Str. Liniștei nr. 17, bl. 92 (S+P+4E)
  • Aleea Cascadei nr. 1 (S+P+4E)

Valoarea totală a proiectelor este de peste 8 milioane de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de aproape 5 milioane de lei. Ele urmăresc diminuarea consumului de energie pentru încălzirea locuințelor, reducerea emisiilor de CO2 și îmbunătățirea aspectului urbanistic.

„Suntem în acest pachet de finanțare pentru reabilitare termică, care cuprinde lucrări foarte complexe la nivelul blocurilor de locuințe, fie că sunt locuințe cu patru, opt sau zece etaje. Această prioritate de reducere a consumului de carbon și a consumului de agent termic, per global, este una dintre prioritățile Uniunii Europene, care va rămâne și în următorul program. Co-finanțarea Uniunii Europene, pe acest pachet, este de 60%, diferența de 40% este suportată de beneficiari, împărțite la numărul de apartamente care sunt în acel imobil, respectiv 25%. Și 15% este contribuția Primăriei, plus tot ceea ce ține de pregătirea, proiectarea și zona de implementare a proiectului. După acest moment, va urma licitația care va alege constructorul respectiv”, a spus Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

La nivelul Regiunii Vest, în cadrul Regio – POR 2014-2020, au fost contractate până în prezent 462 de proiecte, în valoare totală de peste 600 de milioane de euro.

banner 970 x 250