Alegerea președinților de consilii județene dintr-un singur tur naște controverse în Timiș. Călin Dobra și senatoarea Alina Gorghiu, opinii diametral opuse!

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a anunțat că va lucra la o Ordonanță de Urgență prin care să se revină la alegerea președinților de consilii județene prin vot uninominal. Așa cum era de așteptat, subiectul naște discuții între putere și opoziție.

Președintele CJT, Călin Dobra, spune că măsura e binevenită și dă putere cetățenilor, în timp ce senatoarea de Timiș, Alina Gorghiu, critică faptul că votul se va face într-un singur tur, dar și faptul că Guvernul va legifera acest lucru, și nu Parlamentul.

Practic, Călin Dobra a rememorat episodul din 2016, când Sorin Grindeanu a devenit președinte al Consiliului Județean Timiș. Dobra consideră că revenirea la votul pentru o persoană anume va face ca jocurile politice să înceteze. „Cred că este o decizie foarte binevenită, pentru că, prin acest lucru, cetățenii au posibilitatea să-și aleagă președintele de Consiliu Județean și nu dă posibilitatea ca în plen partidele politice să facă diferite înțelegeri de moment. Am avut exemplul din 2016, când a trebuit să ne întrunim de trei ori ca să aprobăm președintele consiliului județean”, spune pesedistul Dobra.

După ce Sorin Grindeanu a fost desemnat premier al României, Călin Dobra i-a luat locul. La vremea respectivă, actualul președinte a renunțat la un mandat de deputat.

Alina Gorghiu atacă Guvernul: „OUG pentru alegerea președintelui de CJ, noua sfidare marca PSD la adresa românilor!”

Liberala Alina Gorghiu are o cu totul altă părere despre ceea ce vrea să facă Guvernul PSD-ALDE. Senatorul de Timiș consideră că este vorba de o subminare a legitimității democratice a administrației locale. Gorghiu consideră că se oferă un mare avantaj celor aflați deja în funcție. „O astfel de lege conferă un avantaj consistent celor aflați deja în funcție, iar PSD știe foarte bine acest lucru.Justificarea prezentării unui astfel de proiect nu poate fi decât panica prin care trece PSD care a pierdut sprijinul populației, dar și încercarea prin orice mijloace de conservare a puterii și după 2020. Fără niciun aliat politic cu o perspectivă electorală pozitivă, blamat din spațiul intern și cel extern pentru toate deciziile sale, măcinat de lupte interne, PSD încearcă să caute soluții pentru a nu dispărea în negura istoriei. Așa cum știe cel mai bine să facă: trecând peste votul cetățenilor. Startul va fi dat la alegerile locale viitoare.«Soluția» găsită este aceea de a extinde sistemul folosit pentru alegerea primarilor, deja foarte criticat, și la alegerea președinților consiliilor județene!”, transmite parlamentara.

Gorghiu consideră că și alegerile pentru primari ar trebui să revină la votul în două tururi. „Iată că acum se confirmă că PNL a avut dreptate când a solicitat cu mult timp înainte modificarea legii în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Pentru că, într-o democrație, este obligatoriu ca majoritatea să fie cea care decide în alegeri. Administrația locală are nevoie de primari puternici care nu pot avea autoritate la nivel local decât în urma votării lor de către majoritatea cetățenilor la un eventual tur 2 de vot. Din cauza lipsei de reprezentativitate a sistemului aflat acum în vigoare pentru alegerea primarilor, la alegerile locale din 2016 PSD a obținut 52% din mandatele de primari, deși a avut numai 34% din voturi. Estimările realizate de PNL arată că la acele alegeri eventuala aplicare a sistemului de alegere a primarilor în două tururi ar fi adus în administrație o proporție de circa 70% oameni politici noi, situația în concordanță cu aspirațiile cetățenilor care doreau o clasă politică nouă”, spune liberala.

De asemenea, Gorghiu condamnă faptul că se apelează din nou la ordonanțe de urgență. „România nu își mai permite modificări legislative în funcție de calculul celui care se află la putere, cu atât mai mult în domeniul electoral. În consecință, solicit Guvernului Dăncilă să retragă degrabă proiectul de OUG care vizează alegerea președintelui de CJ prin vot uninominal într-un singur tur. În primul rând, pentru că legiferarea este atribuția Parlamentului, dar mai ales pentru că fiecare OUG marca PSD s-a dovedit a fi nocivă pentru interesul românilor și pentru parcursul corect al democrației”, a mai transmis Alina Gorghiu.

1000x100 (5)