Consultanță pentru timișorenii care vor să reabiliteze clădirile istorice

piata traian

Primăria Timișoara anunță că în Piața Traian s-a deschis un birou în cadrul căruia cei care doresc să reabiliteze clădirile istorice cu sprijinul financiar al municipalității pot afla mai multe informații. Periodic, aici vor fi organizate întâlniri cu asociațiile de proprietari.

Timișoara se apropie de anul 2023, când va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, însă majoritatea clădirilor istorice din oraș nu au fațadele reabilitate. În speranța că lucrurile se vor mișca mai repede, Primăria Timișoara a lansat un program de sprijin financiar al proprietarilor care dețin astfel de imobile. De asemenea, a fost înființat și un Birou reabilitare cartiere istorice și monumente, care are un sediu nou, începând de astăzi.

Concret, acest birou își desfășoară activitatea în Piața Traian, pe str. Ștefan cel Mare, nr. 2. Astfel, proprietarii de clădiri monument istoric sau aflate într-un sit istoric din Timișoara interesați să acceseze fondurile primăriei beneficiază de asistență. De asemenea, angajații biroului au ca sarcini și gestionarea cererilor venite de dinaintea realizării dosarului și până la finalizarea lucrărilor de restaurare.

Timișoara are, din iunie, un program coerent de sprijinire a proprietarilor de clădiri istorice, care doresc să le renoveze, dar nu au fondurile necesare. Din păcate, avem extrem de multe clădiri care au nevoie de renovare urgentă, sunt un real pericol pentru trecători, dar am găsit soluția pentru ca orașul nostru să capete rapid o altă față și să redevină acea Timișoară cu care ne mândrim. Moștenirea arhitecturală a Timișoarei este imensă și este de datoria noastră să o protejăm. Noul birou se va ocupa ca aceste fonduri să ajungă la cât mai mulți proprietari de clădiri istorice. Vom căuta să îmbunătățim acest program împreună cu timișorenii care îl vor accesa, în baza sugestiilor și propunerilor pe care aceștia le vor face”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

centrul reabilitari cladiri istorice

Vă reamintim că Primăria Timișoara va acorda finanțare pentru imobilele situate în zonele de acțiune prioritare Piața Victoriei, Cetate, Iosefin și Fabric.

Toate imobilele istorice care sunt fie monument individual, fie incluse într-un ansamblu de monumente vor beneficia de: 20% din valoarea lucrărilor eligibile,– sub formă de „grant”– finanţare nerambursabilă acordată de autoritatea administraţiei publice finanţatoare în cadrul prezentului program. 80% din valoarea lucrărilor eligibile– sub formă de contribuţie financiară – finanţare rambursabilă acordată de autoritatea public finanţatoare în cadrul prezentului Program. Sumele vor putea fi restituite în termen de 10 ani, în baza unui contract de ipotecă imobiliară. Imobilele situate în situri istorice, vor beneficia de: 50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuţie financiară rambursabilă. Sumele vor putea fi restituite în termen de 10 ani, în baza unui contract de finanțare; 50% valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuţie proprie a proprietarilor de apartament/apartamente din clădirea ce urmează a se reabilita prin Program, din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite”, a detaliat Primăria Timișoara.

Sunt eligibile lucrările de reabilitare a fațadei, inclusiv schimbarea tâmplăriei, și reabilitarea acoperișului. Costul pentru întocmirea documentației tehnice este suportat în totalitate de către proprietarii interesați de participarea în program.

Având în vedere complexitatea documentațiilor tehnice, pentru a veni în sprijinul proprietarilor interesați pentru participarea în program, Biroul reabilitare cartiere istorice și monumente va asigura suport și consultanță pe durata elaborării documentației. De asemenea, biroul va organiza întâlniri periodice cu reprezentanți ai asociațiilor de proprietari din clădirile eligibile să acceseze acest program, acestea urmând să fie anunțate”, a mai informat Primăria Timișoara.

Cei interesați de acest program pot cere informații suplimentare prin e-mail – reabilitare.monumente@primariatm.ro sau la numerele de telefon 0752.224.171 și 0374.555.160, de luni până vineri, între orele 09.00 – 16.00.

interior

185483728 4703803906301664 7966789184866950227 n