Construcţiile în Ostrov – între adevăr şi fabulaţie

Cum orice miracol durează trei zile și trei nopți, așa s-a-ntâmplat și în cazul conflictului, aparent aplanat, dintre primarul orașului Moldova Nouă și directorul Parcului Natural Porțile de Fier. Construirea unui sat de vacanță ecologic în zona Ostrovului a încins din nou spiritele, chiar în mijlocul unei ședințe de Consiliu a Parcului, conflictul punând astfel capăt întrunirii.

Dacă în data de 20 ianuarie, cu ocazia creionării unei strategii pentru dezvoltarea durabilă a turismului în Clisura Dunării, sub cupola Organizației de Management al Destinației, primarul Adrian Torma și Marian Jiplea, directorul Parcului Natural Porțile de Fier, păreau să îngroape securea războiului în fața celor care au luat parte la eveniment: primari, ONG-uri, operatori de turism, instituții ale statului, sprijinirea județului Caraș-Severin în privința dezvoltării turistice devenind o prioritate, întrucât fructificarea zonei Clisurii Dunării nu înseamnă doar județul Mehedinți, acolo unde totul s-a dezvoltat haotic, lucrurile nu au decurs la fel de bine în cadrul ședinței de Consiliu a Parcului din data de 23 ianuarie, subiectul Ostrov devenind încă o dată motivul principal al replicilor tăioase dintre șeful administrației publice locale de la malul Dunării și directorul Parcului.

Despre ce s-a întâmplat mai exact la ședință și de ce lucrurile pe tema Ostrovului nu s-au sedimentat încă, ținând cont că Adrian Torma a comandat un studiu pentru a vedea dacă cele 55 de hectare din Insulă ar putea ieși legal din zona de protecție durabilă, urmând ca acolo să apară un sat de vacanță ecologic, edilul social-democrat a relatat pentru expressdebanat.ro:

„Domnul Jiplea a venit încărcat pozitiv la întâlnirea de înființare a Organizației de Management al Destinației asigurându-ne de toată susținerea domniei sale, iar la trei zile distanță, în ședința de Consiliu a Parcului, acesta a avut o exprimare directă către mine în care mi-a spus că, atât timp cât el este director, pe Ostrov nu se va construi nimic, fără însă să-mi aducă argumente dacă e sau nu cadrul legal, de ce are această abordare, de ce acum trei zile a spus că dorește să sprijine Clisura. Domnul Jiplea, cum am mai spus, urmărește anumite interese obscure nevrând să spun că îi ajută pe cei din zona Orșova, dar ce am constatat este că cei din Clisura de Caraș am fost blocați constant, nebăgați în seamă, opiniile noastre necontând. Iar ori de câte ori apărea o stare de conflict, domnul Jiplea convingea câțiva reprezentanți ai UAT-urilor și obținea majoritatea”.

Primarul Torma merge mai departe și spune că, în lipsa altor tipuri de locuri de muncă, turismul ar putea reprezenta într-adevăr o oportunitate, doar că, fără un sprijin real, degeaba, peste zece, cincisprezece ani, Clisura Dunării va arăta frumos, dacă oamenii încet, încet vor pleca, iar depopularea va pune stăpânire pe întreaga zonă. Edilul mai adaugă că așa cum au fost modificate limitele altor localități din zonă, tot cei de la Parc ar trebui să ajute și Moldova Nouă în cazul Ostrovului:

„Cum a reușit să modifice limitele altor localități din zonă, tot așa, Parcul ar trebui să ne ajute și pe noi. Din păcate, ei nu vor să ne ajute, dar am fost martor când s-au format noi limite pentru alte UAT-uri. Numai la Moldova Nouă nu se poate. Domnul Jiplea vine cu justificări scoase din niște legi ambigue și ne obligă pe noi să realizăm un studiu care să demonstreze că în zona respectivă nu mai e nimic de protejat, dar nici așa nu ne garantează că zona respectivă poate fi scoasă de către Consiliul Științific și instituțiile abilitate din zona de protecție durabilă”.

Poziția Parcului Natural Porțile de Fier și „fabulațiile domnului Torma”

Contactat de redactorul expressdebanat.ro pentru a oferi o poziție vizavi de cele expuse de primarul orașului Moldova Nouă, Marian Jiplea, directorul Parcului a subliniat: „Sunt fabulații ale domnului Torma care, la ședința publică a Consiliul Consultativ de Administrare, s-a comportat în mod suburban aducând jigniri tuturor membrilor, blocând efectiv ședința. Nu s-a depus niciun studiu până în momentul de față la Administrația Parcului, astfel încât să-l putem analiza și înainta în vederea avizării la Consiliul Științific. Nu sunt dispus să răspund la ceea ce spune domnul Torma. Deci, noi suntem o instituție publică în subordinea Regiei Naționale a Pădurilor, avem un contract de administrație pentru aria protejată și respectăm legislația. Dacă dânsul depune ceva oficial, atunci continuăm procedurile de avizare, de analiză etc., dar nu am de gând să continui treaba asta cu domnul Torma. Acesta a dat dovadă de un comportament suburban în Consiliul Consultativ de Administrare din care fac parte 51 de instituții, atât din județul Caraș-Severin, cât și din județul Mehedinți. Noi ne facem datoria și dacă dânsul continuă, noi ne vom adresa instituțiilor abilitate”.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/