„Au stricat fântâna cu arhitecți de mâna a treia!”

Laureatul premiului Herder, Constantin Lucaci, a rămas consternat când și-a revăzut opera de artă din centrul orașului. Maestrul a explicat pentru Express de Banat ce transformă „cartea de vizită” a Reșiței într-una de prost gust.

Sculptorul monumentalist își amintește că a purtat discuții cu oficialii orașului să le ridice pe gratis fântâna din centrul orașului. „Nu am vrut bani, le-am spus că, dacă îmi oferă un apartament pentru ea, sunt mulțumit. Am bătut palma, însă între timp s-a nimerit să fiu laureat al premiului Herder, iar atunci Ministerul Culturii s-a simțit obligat să mă premieze și material pentru opera mea”, povestește maestrul.

La peste 30 de ani de la ridicarea monumentalei fântâni, o adevărată operă de artă care i-a adus faimă Reșiței în întreaga țară, sculptorul s-a declarat nemulțumit de faptul că schimbarea granitului din centrul orașului a distrus toată munca sa.

„Am făcut o fântână și am avut grijă să creez un spațiu frumos, ca omul să se destindă, să viseze, să se simtă bine, să își întărească moralul! Ăștia au stricat-o cu niște arhitecți de mâna a treia sau poate cu interese materiale. Toată verdeața pe care eu am pus-o au desființat-o și au pus niște granituri chinezești care sunt și urâte, și costă, dar probabil că aceste costuri interesau, că a fost un procent. Îmi pare foarte rău că lucrurile s-au întâmplat așa, însă eu, ca un artist care am lucrat mult în viața mea și am avut și succes în străinătate, sunt, totuși, optimist. Fântâna rămâne. E un simbol al Reșiței. Tinerii căsătoriți își fac fotografii acolo, a rămas o tradiție. Așa că sunt convins că o vor reface așa cum trebuie!”, a declarat maestrul pentru Express de Banat.