Reprezentanții Consorțiului Universitaria vor înainta Guvernului României o listă cu opt propuneri pentru o reformă a învățământului superior și a cercetării din România. Aceștia transmit și că nicio modificare a legislației nu trebuie adoptată fără consultare publică, așa cum s-a întâmplat frecvent în ultimii ani cu normele din domeniul educației.
Prima dintre măsurile propuse de Consorțiul Universitaria se referă la introducerea unui nou program și a unei linii distincte de finanțare a cercetării științifice și a performanței sportive în universități. Se mai dorește și o reprezentare echitabilă, proporțională cu numărul de studenți și cadre didactice, a tuturor universităților, a tipurilor de universități și a tuturor domeniilor de studii majore în toate structurile consultative și decizionale din domeniile învățământului superior și al cercetării.
Cei din consorțiu cer și îmbunătățirea sistemului de acreditare a universităților și a programelor de studii și de evaluare a calității în cercetare și în învățământul superior, dar și analiza și îmbunătățirea reglementărilor privind selecția membrilor și funcționarea ARACIS. Ei vor ca universitățile să fie clasificate în funcție de misiunea asumată și de anvergura lor internațională, sistemul de finanțare a acestora să fie revizuit și întărirea autonomiei universitare.
În ceea ce îi privește pe studenți, consorțiul cere promovarea meritului și a performanței, dar și a incluziunii și a echității în rândul tinerilor, printr-un sistem coerent de suport constând în: burse de performanță, de merit și burse sociale; finanțare publică a studiilor; împrumuturi garantate public acordate tinerilor pentru studii; locuri de cazare de calitate în cămine studențești/sprijin pentru locuire; acces la masa pregătită în cantine universitare și consiliere academică și în carieră adecvate.
„Pentru ca aceste măsuri și altele specifice educației și cercetării să fie agreate și implementate la nivel național fără a fi ulterior chestionate și modificate, propunem elaborarea sub patronajul Președintelui României a unui document privind reforma educației și cercetării în România, document care să fie agreat și semnat de toate partidele politice parlamentare până la sfârșitul anului 2021.”, au transmis cei din Consorțiul Universitaria.
Din Consorțiul Universitaria fac parte: Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara.