Pesedistul Nicolae Ștefănescu s-a supărat la cea mai recentă ședință de Consiliu Județean pentru că nu i-a plăcut tonul ceva mai ridicat al secretarului județului, Darian Ciobanu. Și-a strâns lucrurile și a plecat. Pe hol. Unde a ținut deja obișnuita „conferință de presă” în care îi demască pe cei care au ruinat județul și chiar România.
S-a ajuns aici de la o poveste cu niște țărani. Ba nici chiar așa, cu niște agricultori care au visat o săptămână la Berlin. Toată afacerea, vreo 3.000 de euro! Transport, masă, casă și… cine știe, poate mai rămânea și de alte cele. Ștefănescu este cel care le-a făcut cunoscută colegilor de plen solicitarea de acordare a acestui sprijin financiar chiar înainte de a se intra pe ordinea de zi. Pe unii consilieri i-a iritat acest lucru, deoarece discuțiile ar fi trebuit, în opinia lor, să se poarte la „Diverse”. Au fost câteva puncte de vedere, a fost ascultat și Pavel Nefir, directorul Camerei Agricole, care ar fi trebuit să fie printre excursioniști, dar secretarul județului, Darian Ciobanu, a rămas de neclintit. Pe un ton mai ridicat decât de obicei, deoarece nu reușea să se facă înțeles, a explicat că el nu încalcă legea. În consecință, nu semnează nicio hârtie cu privire la decontarea cheltuielilor pentru Berlin! A fost momentul în care Ștefănescu s-a ridicat și a părăsit sala motivând că nu e normal nici ca județul să nu fie reprezentat la expoziția de la Berlin cu produse agro din Caraș-Severin, nici tonul vocii lui Ciobanu.
Afară, pe hol, Ștefănescu și-a explicat gestul în fața presei. În sală, liberala Iustina Turnea, pe care Ștefănescu o făcuse comunistă la una din ultimele ședințe ale anului trecut, a cerut imediat pedepsirea acestuia. „Cum e posibil așa ceva în cadrul Consiliului, dacă nu-mi convine ceva mă ridic și plec așa. Și fă conferință de presă pe hol! Consider că… e absent”, a spus indignată liberala. Secretarul Ciobanu a explicat însă că nu se prea poate consemna absența lui Ștefănescu, chiar dacă era deja pe holul Consiliului Județean: „E cumva o diligență din partea președintelui de ședință, a președintelui Consiliului, și-anume chemarea la ordine. Având în vedere că nu s-a efectuat diligența asta, eu propun să-l motivăm pe domnul Ștefănescu, pentru că dacă nu, l-am pune nemotivat și am încălca puțin procedura. E opinia mea!”
Președintele de ședință, chiar vicele CJ Ilie Iova, și-a dat seama că ar fi în zadar după ultimele mișcări ale lui Ștefănescu: „Da, și eu pot spune un alt lucru. Regulamentul în cazul dânsului, la ora actuală, nu mai funcționează, chemarea la ordine a dânsului nemaiputând fi făcută de nimeni”. Ultimul venit în Consiliul Județean, Mihai Minea, a încercat să împace oarecum pe toată lumea. A anunțat că donează jumătate din indemnizația sa de consilier pe o lună. I-a căutat apoi din priviri pe colegii de plen, sperând că gestul său va fi urmat și de alții. Fără succes!
Între timp, lui Ștefănescu i-a mai trecut supărarea și a revenit în sală, pe cealaltă ușă, așezându-se de data aceasta mult mai departe de Ciobanu. „Îmi cer scuze public față de dânsul. Am încercat să o repar!”, a afirmat amuzat secretarul, după care le-a explicat încă o dată jurnaliștilor de ce nu poate plăti administrația județeană pentru deplasarea la Berlin: „E vorba despre dorința Camerei Agricole de a participa, atât ea în nume propriu, prin reprezentanții ei, cât și doi reprezentați din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean. E o solicitare care ne-a venit nu pot să spun tardiv, dar ne-a venit în preziua ședinței. Am analizat-o, ne-am aplecat pe ea cu celeritate, dar am constatat că nu avem prevederi legale care să îndrituie să putem efectua plăți în sumele solicitate. Sumele nu sunt foarte mari, invitația, cu atât mai mult, nu se referă la standuri, ci se referă la cazare, diurnă, transport, carte verde a persoanelor care se dorea participarea lor. Afirm, încă o dată, că nici pe Legea 215 nu există articol care să îndrituie și nici pe Legea 273/2006 finanțarea din bugetul local. A fost opinia mea și, în ipoteza în care exista până la urmă un proiect de hotărâre, îi dădeam un aviz negativ, făceam un referat de nesusținere”.