Consilierii locali s-au reunit în ședință extraordinară, convocată luni, 26 februarie. Au fost prezenți 17 aleși locali din totalul de 19 cu drept de vot, iar președinte de ședință a fost viceprimarul Adrian Serendan.
Pe ordinea de zi s-au aflat patru proiecte de hotărâre. Proiectul privind evenimentul „Vestitorii primăverii”, organizat de Casa de Cultură „Traian Grozăvescu”, a trecut cu două abțineri și 15 voturi favorabile. Cu unanimitate de voturi au trecut proiectul privind viabilizarea alimentării cu apă, canalizare pluvială, canalizare menajeră – studiu de fezabilitate – la Baza sportivă tip!” și proiectul satului de funcții al Serviciului de Asistență Medicală – învățământ, din subordinea Consiliului Local al Municipiului Lugoj.
Devizul general, actualizat
Cele mai multe discuții le-a suscitat actualizarea devizului general al obiectivului de investiții Construire spital și funcțiuni conexe pentru Spitalul Municipal „Teodor Andrei” Lugoj.
Întrebat de consilierii social democrați, de ce e nevoie de actualizarea devizului, managerul de proiect, Claudiu Buciu, a oferit următoarele clarificări de ordin tehnic: „Cu toate că noi vrem să construim un spital de 150 milioane de euro, noi am cerut ofertanților să facă dovada că au construit un spital măcar de 100 de milioane de lei. Ofertantul n-a putut face dovada asta, și atunci a trebuit să anulăm procedura de licitație și vrem s-o reluăm cât mai rapid, pentru că avem un termen de finalizare a proiectului foarte strâns, până în 2026 inclusiv (…) Ce se întâmplă? Toată piața de construcții a fost bulversată de pandemie și de războiul din Ucraina și prețurile cresc într-un ritm accelerat. Și atunci Statul Român a introdus un capitol 7 – Actualizări. Noi am actualizat devizul în limitele finanțării noastre, fără a depăși plafonul de finanțare semnat. Prevăzători fiind, de la momentul semnării, noi am prevăzut o rezervă de 11 milioane de euro la proiect. În urma reevaluării devizului general, arhitectul ne-a spus că ar trebui să mai adăugăm undeva la 7 milioane de euro. Banii i-am luat din acea rezervă de implementare”.
Întârzierea costă
Buciu a insistat pe urgentarea aprobării. „Fiecare zi contează și nu e vina nimănui că s-au prezentat doi ofertanți care n-au îndeplinit condițiile. Trebuie să ne grăbim pentru că e un proiect vital pentru oraș (…) Ministrul a venit aici tocmai pentru a ne spune că avem tot sprijinul în continuare prin contractul de finanțare cu banii alocați pentru Lugoj și suntem singurul spital cu decontări făcute – am și restituit banii. Aceste incidente se întâmplă în cadrul procedurilor de licitații, e foarte bine că am observat că ofertanții n-au experiență. Nu puteam porni la drum cu ei”, spune primarul ales al Lugojului.
Buciu a transmis celor prezenți că face apel la calitatea lor nu neapărat de consilieri, ci de lugojeni. Până la proiectul a trecut cu 13 voturi pentru și patru abțineri (grupul PSD).