Este un an greu pentru omenire din cauza pandemiei COVID-19, iar oamenii nu se mai văd scăpați de coșmarul început în China la sfârșitul anului trecut. La fel cum fiecare persoană a fost nevoită să își organizeze viața după anumite direcții născute din criza provocată de noul virus, și instituțiile statului au fost obligate să se adapteze. În cadrul unui interviu, Călin Dobra a explicat la ce provocări a fost supusă echipa Consiliului Județean Timiș, cum a făcut față situației și ce sprijin a fost oferit celui mai importat sector din această perioadă – domeniul sănătății.
Domnule președinte Călin Dobra, pandemia de COVID – 19 a generat situații cu care, până în momentul de față, lumea modernă nu s-a mai confruntat. Cum reușește Consiliul Județean Timiș să îi facă față?
În primul rând, este vorba despre provocările medicale cărora suntem cu toții nevoiți să le facem față, dar este vorba și despre cele cu care s-au confruntat autoritățile care gestionează din punct de vedere administrativ întreaga situație. În județul Timiș, noul virus a fost ținut în frâu și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș care, din luna martie și până în prezent, „a aruncat în lupta” dusă împotriva COVID – 19, aproape 14 milioane de lei. Suma a mers atât înspre spitale, pentru achiziția de aparatură modernă, care să răspundă cât mai repede nevoilor medicale, spre instituțiile subordonate Consiliului Județean Timiș, cât și spre Inspectoratul pentru Situații de Urgență, care a distribuit, eficient și într-un timp cât mai scurt, materiale de protecție.
Împreună cu echipa din CJ Timiș, am depus tot efortul pentru ca specialiștii să răspundă nevoilor populației, sănătatea oamenilor să fie protejată, iar economia să supraviețuiască acestui impas pe care încă încercăm să îl depășim. În vreme ce Guvernul României a alocat, pentru județul Timiș, puțin peste 400.000 de lei pentru lupta împotriva COVID – 19, tot greul a fost dus atât de Consiliul Județean Timiș, cât și primării, tocmai acele autorități ale căror bugete au fost tăiate de Guvernul PNL și încărcate cu responsabilități care, până anul trecut, erau asumate de Guvern.
Cum v-ați organizat de la începutul pandemiei? Cum ați sprijinit unitățile medicale din Timiș?
Imediat după ce starea de urgență a fost instituită pe teritoriul țării noastre, Consiliul Județean Timiș a alocat, în regim de urgență, bani pentru achiziția de reactivi pentru testarea suspecților de COVID – 19 precum și materiale de protecție pentru medici. Primii care au beneficiat de acest suport au fost chiar specialiștii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara. Este și spitalul care a internat și tratat cu succes primii pacienți infectați cu COVID – 19 din județul Timiș. Peste 300.000 de lei au fost direcționați spre această unitate medicală. Lupta împotriva COVID – 19 s-a dus pe mai multe fronturi, spitalele suport fiind și ele beneficiarele unor alocări extrem de importante de la Consiliului Județean Timiș.
Pentru pacienții și medicii de la Spitalul Județean „Pius Brînzeu” din Timișoara au fost achiziționate kituri de testare, echipamente medicale performante, paturi pentru secția de Anestezie și Terapie Intensivă, un Computer Tomograf de ultimă generație, servicii hoteliere pentru personalul medical precum și reactivi și consumabile pentru teste COVID. Spitalul Județean „Pius Brînzeu” din Timișoara a beneficiat, în total, doar pentru lupta împotriva acestui virus, de aproximativ 10 milioane de lei. Sunt bani investiți în sănătate, un domeniu care, în acest prim mandat al meu, a fost mereu o prioritate.
Din această sumă alocată Spitalului Județean, peste 400.000 de lei au avut ca destinație plata serviciilor hoteliere pentru personalul medical aflat în prima linie în lupta împotriva COVID – 19. Consiliul Județean Timiș s-a asigurat că medicii și asistentele de la Spitalul Județean, dar și de la Serviciul de Ambulanță Timiș, sunt în siguranță după ce au încheiat turele de serviciu. A plătit cazarea pentru ei astfel încât aceștia să nu își pună în pericol familiile și să nu riște să le transmită virusul. Timp de două luni, zeci de medici și asistente au locuit în unitățile hoteliere din Timișoara pentru a preveni orice risc de transmitere a bolii.
Cum au făcut față acestei pandemii unitățile medicale municipale?
În primul rând, medicii și asistentele din Timiș au făcut față eroic acestei perioade. Noi, Consiliul Județean Timiș, ne-am asigurat că facem tot ce ne stă în putere să le asigurăm condițiile optime pentru tratarea bolnavilor. După ce și spitalele municipale din Lugoj și Timișoara au fost desemnate unități medicale suport în tratarea persoanelor infectate cu COVID – 19, au beneficiat de întreg sprijinul din partea Consiliului Județean Timiș.
Pentru spitalul municipal „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj am alocat bani pentru kituri, peste 300.000 de lei, iar aparatul de testare, aflat acum în unitatea sanitară și cu ajutorul căruia sunt testați sute de lugojeni, a fost adus cu sprijinul Consiliului Județean Timiș. Spitalul Municipal din Timișoara este o altă unitate suport în lupta împotriva COVID – 19 care a beneficiat de întreg sprijinul CJ Timiș. Și aici au fost alocate fonduri pentru achiziția de teste, peste 250.000 de lei. Consiliul Județean Timiș a contribuit cu fonduri și pentru spitalul mobil instalat pe stadionul CFR din Timișoara și operaționalizarea lui. Cele 200.000 de lei alocați au fost folosiți pentru un generator cu abur, o stație de încărcare, echipamente de protecție pentru medici și pacienți și alte consumabile necesare în tratamentul împotriva infecției cu COVID – 19.
O instituție care a beneficiat de fonduri importante pentru achiziția de materiale de protecție și dezinfectanți este Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș. Consiliul Județean Timiș a avut în permanență un dialog cu reprezentanții ISU Timiș și a răspuns cu rapiditate solicitărilor venite din partea instituției. ISU Timiș a achiziționat materialele și echipamentele de protecție cu fondurile alocate de CJ Timiș, aproape patru milioane de lei. Ulterior, acestea au fost distribuite spre instituții, primării sau spitale. Alți 250.000 de lei au mers înspre ISU Timiș pentru achiziția de corturi de triaj și prelate, care să fie folosite pentru unitățile medicale în această perioadă, iar ulterior, pentru orice altă situație de urgență.
Ce se întâmplă cu domeniul sănătății după acest virus care a pus lumea în stand-by?
Prioritatea pe care domeniul sănătății o are în actualul meu mandat, va rămâne o regulă și pentru cel care urmează. După această perioadă, în care protecția împotriva virusului COVID – 19 consumă foarte multe resurse, destinația lor va fi construcția și modernizarea de spitale, dar și asigurarea echipamentelor performante cu care actul medical să fie mai rapid și mai precis.
(E)