În cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin”, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Caraş-Severin, a demarat închiderea depozitului neconform de deşeuri de la Reşiţa.
Prin proiect, vor fi închise depozitele neconforme din cele opt oraşe de pe raza judeţului Caraş-Severin: Reşiţa, Anina, Oraviţa, Moldova Nouă, Băile Herculane, Caransebeş, Oţelu Roşu şi Bocşa.
Contractul de lucrări (CL3) „Închiderea depozitelor urbane neconforme în judeţul Caraş-Severin” a fost semnat în iulie 2014 cu Bilfinger Baugesellschaft mbH, având o valoare totală de 26.579.441,89 de lei. Amplasamentele pe care se desfășoară lucrările au fost predate antreprenorului în august 2014, contractul având ca termen de finalizare martie 2015. În prezent, antreprenorul se află în perioada de mobilizare. Au fost executate deja lucrări la drumul de acces şi lucrări de decopertare a capacului depozitului de la Reşiţa.
„Este o directivă europeană, obligatorie, pe care trebuie să o respectăm la nivel de ţară, dar şi aici, în judeţ. Vechile gropi de gunoi înseamnă poluarea aerului, a apelor şi a pământului. A sănătăţii noastre. Schimbăm vechile practici pentru ca cetăţenii din Caraş-Severin să beneficieze de un mediu curat, de nivel european”, a declarat dl Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
În cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” va fi construit un Centru de management integrat al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin”, contract semnat în iunie, care include un depozit central ecologic de deşeuri, o staţie de sortare şi o staţie de tratare mecano-biologică simplă. De asemenea, vor fi constuite şi trei staţii de transfer la Pojejena, Bozovici şi Oţelu Roşu. Este prevăzută construirea drumurilor de acces pentru depozitul central şi a staţiile de transfer, precum și achiziționarea de echipament pentru colectarea selectivă a deşeurilor.
Derulat pe o perioadă de 44 de luni, până la 31 octombrie 2015, proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Sectorial „Mediu” (POS Mediu) – Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenție 1 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate”. Proiectul are o valoare totală de 186.398.069 lei (fără TVA).