Consilierul local PSD Radu Țoancă propune ca soluție de salvare a Colterm intrarea în insolvență: „Datoriile curente sunt de 330 milioane lei”

Radu Țoancă, consilier local PSD, propune ca societatea de termoficare a Timișoarei să intre în insolvență. Asta în condițiile în care Colterm are datorii de aproximativ 330 de milioane de lei.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a fost aspru criticat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de către Radu Țoancă, consilier local PSD.

Au trecut totuși șapte luni de când Dominic Fritz a depus jurământul și opt luni de când a fost ales și nu mă feresc să spun că este cel mai slab debut administrativ cred că din istoria recentă a Timișoarei. În șapte luni de zile, administrația Fritz a suferit numai înfrângeri, nu există absolut niciun lucru, fie el minor, cu care să se poată lăuda”, a afirmat Radu Țoancă.

Consilierul local PSD a făcut și o radiografie a celor șapte societăți aflate în subordinea Primăriei Timișoara, începând cu Colterm. Vă reamintim că societatea de termoficare a Timișoarei a primit, recent, o amendă de 106 milioane lei, după ce primăria nu a cumpărat certificatele verzi necesare, conform legii.

După părerea mea, Colterm se află într-o situație fără ieșire. Amenda de 106 milioane lei va deveni operațională în data de 20 iunie, când cu această sumă se vor bloca conturile Colterm. Asta este prima cumpănă mare, în 20 iunie, de care nu cred că vom putea scăpa. Și mai vine una în 10 iulie, când Colterm trebuie să prezinte ANAF un plan de reorganizare, pentru că a beneficiat în ultimii doi ani de amânări și reeșalonări de taxe și impozite. La ANAF există o datorie de 120 de milioane lei, iar acest plan nu există. În iulie va veni a doua mare cumpănă, cifrată la 120 milioane lei”, a explicat Radu Țoancă.

Alesul local PSD a mai precizat că, în acest moment, datoriile Colterm se ridică la 330 de milioane lei, și a propus ca soluție salvatoare a societății intrarea sa în insolvență.

Pe lângă faptul că Colterm a consumat deja 90 de milioane lei în primele patru luni din cele 99 milioane lei pe care noi le-am dat prin bugetul pe 2021, deci 90% din bugetul aferent anului 2021. Primăria Timișoara mai plătește sume importante de bani în contul Colterm, evident din administrația Robu, nu făcute acum. Este vorba de două credite de funcționare, care însumează 152 milioane lei și care vor fi scadente în 2034, respectiv 2035. Mai există acel credit de 50 milioane lei către EON, pe care tot primăria îl plătește pentru a nu-i fi blocate conturile. Datoriile curente sunt de 330 milioane lei. Eu zic că se pot găsi soluții pentru Colterm. Este vorba despre insolvență, solicitată de către AGA. Insolvența nu este egală cu falimentul, insolvența te protejează trei ani, dar este nevoie de o insolvență extrem de transparentă, făcută cu un consorțiu de firme, nu cu firme de casă”, a afirmat Radu Țoancă.

Consilierul local PSD a mai adăugat că, în prezent, mai sunt abonați la Colterm aproximativ 42.000 de timișoreni.