Consilierul independent timişorean Adrian Orza trage un semnal de alarmă asupra unui subiect dezbătut des în ultima perioadă în oraşul de pe Bega: calitatea aerului. Conform datelor DSP, afecţiunile respiratorii în Timişoara s-au înmulțit, iar Orza le corelează cu poluarea aerului. Acesta vine cu 10 soluţii pentru a stopa sau cel puţin pentru a diminua această problemă care afectează toţi timişorenii.
Recent, Timişoara a apărut pe lista scurtă a Comisiei Europene cu oraşele care pun în pericol sănătatea cetăţenilor, prin prezenţa în aer a dioxidului de azot (NOx), o substanţă extrem de nocivă. Orza cere măsuri concrete în acest sens, în locul disputelor şi a declaraţiilor acide.
„Din păcate, din nou, în loc să existe o dezbatere cu toţi factorii de răspundere din domeniul sănătăţii, ai administraţiei publice locale, etc. pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru a reduce poluarea, avem parte din nou de replici acide în spaţiul public, dinspre primărie spre societate şi invers. E evident că încordarea asta nu va rezolva nimic. Propun spre dezbatere urgentă această problemă şi cer înfiinţarea unei echipe de specialişti din toate domeniile aferente acestui subiect al calităţii aerului, împreună cu autoritatea locală, care să vină în cel mai scurt timp cu măsuri pe termen scurt în primul rând, dar şi mediu şi lung, pentru a diminua această problemă care ne ucide, iată, la propriu”, a precizat Adrian Orza, consilier independent.
Aportul cel mai ridicat la emisiile totale de NOx este adus de autoturisme (50%) și vehicule utilitare grele (20%), urmate de autobuze (15%) și de vehicule utilitare ușoare (15%). Pentru emisiile totale de PM10 ponderea procentuală e aproape similară. Din această cauză, Adrian Orza consideră că utilizarea acestora nu trebuie încurajată şi vine cu 10 soluţii concrete: