Deșeurile rezultate din materiale textile nu sunt importante pentru consilierii locali din rândul PSD. Pentru a doua oară este respins în ședința de Consiliu Local un proiect de hotărâre, în baza căruia municipalitatea ar fi pus la dispoziția unei firme din Satu Mare mai multe spații din domeniul public pentru amplasarea unor containere speciale în care gugulanii să-și arunce hainele vechi.
Potrivit aleșilor locali social-democrați, Primăria are deja contract cu firma de salubritate a orașului, Transal Urbis SRL, care are obligația să colecteze, să sorteze și să recicleze deșeurile menajere, indiferent dacă sunt din textile, plastic, hârtie sau sticlă. „Tot faceți reclamă că serviciul de salubritate colectează deșeurile selective, atunci de ce mai trebuie o firmă care să colecteze doar hainele vechi? Nu de asta aveți contract cu Primăria?”, a întrebat consilierul Florin Bogdea.
În replică, directorul Transal Urbis a cerut ajutorul reprezentantei firmei care dorește o colaborarea cu Primăria Caransebeș prin Transal Urbis, care a explicat procedura de selecție și a dat lămuriri cu privire la profitul societății.
„Aceste deșeuri vor fi colectate și duse într-un depozit special pentru sortare și vor fi date unui reciclator final. Pe noi ne ajută să îndeplinim anual cifra de reciclare impusă de Uniunea Europeană”, a menționat directorul Transal Urbis, Ovidiu Chimigeriu.
Consilierul social-democrat Florin Bogdea a întrebat de ce Transal Urbis nu investește în astfel de containere pentru a-și realiza propria reciclare, pentru că asta înseamnă un serviciu de salubritate. Mai mult, a întrebat reprezentantul firmei dacă hainele vor fi vândute odată ce vor fi selectate și trecute prin procedura de dezinfectare, bazându-se pe referatul atașat la proiect, care specifică că firma Secondtextiliasam SRL din județul Satu Mare are ca obiect de activitate colectarea, sortarea, reciclarea și comercializarea materialelor textile uzate.
Reprezentantul firmei l-a contrazis spunând că firma lucrează cu asociația Caritas căreia îi donează textilele mai calitative, iar banii societății vin din reciclare.
Pentru că nu a avut înțelegere din partea aleșilor locali, proiectul fiind respins a doua oară, firma de colectare a deșeurilor textile va amplasa containere pentru haine vechi pe domeniul privat al municipiului Caransebeș, printr-o colaborarea cu marile magazine din zona Pipirig a urbei.
Sursă foto: Știri de Cluj