Consilierii locali ai Timișoarei aleg viceprimarii. Sau viceprimarul. Oficial, negocierile dintre USR PLUS și PNL nu sunt încheiate

Aleșii Timișoarei au fost convocați luni, 16 noiembrie, într-o ședință în care vor depune jurământul și ultimii doi consilieri aleși în 27 septembrie, supleanți validați. Ulterior, vor fi aleși viceprimarii și se vor organiza comisiile de specialitate. Deocamdată, reprezentanții PNL și cei ai USR PLUS nu au anunțat rezultatul negocierilor pentru formarea unei majorități. 

Ședința extraordinară programată pentru data de 16 noiembrie se va desfășura la Filarmonica „Banatul” din Timișoara. Pentru constituirea consiliului local vor depune jurământul supleanții validați după ce doi aleși au renunțat la mandate. Este vorba despre liberalul Cosmin Tabără Amânar și social-democratul Radu Țoancă.

Pe ordinea de zi figurează și „alegerea viceprimarilor/viceprimarului municipiului Timișoara”.

După eșecul primei runde de negocieri, Dominic Fritz a susținut că „o majoritate putem să formăm atunci când avem câte un viceprimar și câte un vicepreședinte.” Ulterior, Fritz a anunțat că viceprimarul susținut de USR PLUS este Ruben Lațcău. 

Deocamdată, liberalii nu au anunțat fără echivoc numele celui pe care îl susțin pentru poziția de viceprimar al Timișoarei. Întrebat de stadiul negocierilor pentru formarea de majorități în CL Timișoara și CJ Timiș, președintele interimar al PNL Timiș a declarat, la începutul lunii noiembrie, că „negocierile sunt în curs și evoluează bine”, fără să ofere alte detalii lămuritoare.

CITEȘTE ȘI: Discuții în prelungiri pentru formarea de majorități între PNL și USR PLUS la nivelul Timișului. Baza negocierilor: încrederea

Legea spune că, după constituire, consiliul local își organizează comisii de specialitate, pe principalele domenii de activitate. Viceprimarul este ales prin vot secret pe bază de buletine de vot, cu majoritate absolută, din rândul membrilor consiliului local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali. Alegerea viceprimarului se realizează printr-o hotărâre a consiliului local. În situația în care se aleg doi viceprimari, sunt declarați aleși candidații care au obținut votul majorității absolute. În această situație, consiliul local desemnează, prin hotărâre, care dintre cei doi viceprimari exercită primul calitatea de înlocuitor de drept al primarului.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/