Consilierii județeni, obligați să-și declare interesele personale!

Aleşii judeţeni au retras de pe ordinea de zi a celei mai recente ședințe un proiect de modificare a regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Judeţean, propus de consilierul Marius Bălean, după ce comisia juridică nu a avizat iniţiativa.

Disputa pleacă de la o problemă legală: cu mult înainte să intre în vigoare legile integrităţii şi regulamentul ANI, în legea privind Statutul aleşilor locali a fost prezentă o prevedere privind declaraţia de interese personale, care era obligatorie pentru toţi aleşii locali şi lipsa căreia ducea la suspendarea ori excluderea alesului local. Secretarul unităţii administrativ-teritoriale, fie el consiliu judeţean ori local, deţinea un registru de interese unde trebuiau înregistrate aceste declaraţii.

Chiar dacă ulterior a apărut legea de funcționare a ANI și au fost legiferate declarațiile de interese care se trimit direct către ANI, prevederea, mai veche, cu declarația de interese personale, n-a fost abrogată.

Secretarul general al județului, Darian Ciobanu, a arătat că a cerut puncte de vedere Instituției Prefectului și ANI cu privire la obligativitatea declarației de interese personale și spune că s-a adresat chiar și Uniunii Naționale a Consiliilor Județene, deși nu este autoritate în domeniu, pentru a elucida situația.

Până la primirea unui răspuns ferm, însă, președintele Silviu Hurduzeu și secretarul Darian Ciobanu au decis să reactiveze registrul de interese personale și au cerut fiecărui consilier județean ca, până la 1 februarie 2017, să depună aceste declarații de interese personale.

În consecință, consilierul județean și-a retras proiectul de pe ordinea de zi, având în vedere și abținerea comisiei juridice, așteptând sosirea unui răspuns clarificator…