În perioada 23-24 martie, va avea loc la Vârşeţ o conferinţă internaţională cu tema Protecţia naturii în munţii Vârşeţului şi în sudul Banatului, care este organizată de Asociaţia GEA şi alte ONG -uri din Serbia. Cu această ocazie, GEC Nera şi Asociaţia Aurora vor prezenta rezultatele parţiale ale implementării proiectului privind conservarea biodiversităţii pe râul Nera.
Grupul Ecologic de Colaborare Nera şi Asociaţia Aurora din Bela Crkva implementează în prezent proiectul de interes pubic „Monitorizarea conservării biodiversităţii pe teritoritoriul României şi Serbiei în zona de frontieră a râului Nera”. Asta pentru că, în urmă cu un an, cele două organizaţii au constatat că pe ambele maluri ale râului Nera, în zona localităţilor Pârneaura, Zlatiţa şi Câmpia, din România, şi Kusić şi Vračev Gaj, din Serbia, au avut loc defrişări masive ale arborilor şi vegetaţiei de pe malul râului Nera.
“Arborii sunt o componentă importantă a ecosistemului transfrontalier comun aferent râului Nera care găzduieşte habitatul a numeroase specii de păsări şi care este plasat în imediata apropiere a rezervaţiei naturale Balta Nera – Dunăre din cadrul Parcului Natural Porţile de Fier de pe teritoriul României şi a zonei umede Ramsar Labudovo Okno din cadrul rezervaţiei naturale speciale Deliblatska Peščara de pe teritoriul Serbiei”, a declarat Cornel Popovici Sturza, preşedintele GEC Nera.
Pe teritoriul ţării noastre, tăierile de arbori au fost momentan stopate, totul datorându-se în primul rând activităţilor de watchdog şi advocacy realizate de GEC Nera. Procurorii au deschis şi un dosar penal, dar este încă devreme pentru a se vorbi despre vinovaţi. În schimb, în Serbia continuă disputa între ONG-uri, autoritatea de regim silvic din cadrul administraţiei pădurilor Vojvodinašume şi poliţie pentru că, deocamdată, nu s-a stabilit dacă a fost sau nu încălcat regimul silvic al tăierilor de arbori.
La conferinţa din Serbia, din partea GEC Nera vor participa Cornel Popovici Sturza preşedintele GEC Nera şi coordonatorii echipelor de voluntari care au monitorizat tăierile ilegale, respectiv Florina Benghia, profesor de geografie la Grupul Şcolar „Mathias Hammer” Anina, şi Radu Bompa, profesor de chimie la Grupul Şcolar Agricol Oraviţa.
“Această conferinţă va fi puternic mediatizată şi este de aşteptat ca, sub presiunea mediatică, problema tăierilor ilegale de arbori de pe malul drept al Nerei să fie lămurită deoarece în Uniunea Europeană, structură spre care Serbia şi-a început drumul, există o directivă unică privind regimul silvic al tăierilor de arbori”, a mai spus Sturza.