Proiect valoros care va sfida criza!

Întrucât problemele financiare persistă în unitatea medicală din Moldova Nouă, mai marii spitalului se gândesc la tot felul de variante care i-ar putea ajuta să iasă din impas. Una dintre acestea este accesarea unui proiect european prin care se va putea face o serioasă economie pentru spital.

Cu ajutorul Asociaţiei „Pro Sănătatea”, managerul Spitalului Orăşenesc are în vedere înlocuirea actualului sistem de încălzire bazat pe combustibil lichid cu o centrală pe lemne. Asta, din cauza costurilor care sunt prea ridicate şi pentru ca resursele să fie suficiente pe tot parcursul sezonului rece. Potrivit conducerii, costurile au ajuns la 80.000 de lei, adică 20 de tone de combustibil care nu ar fi suficient până în luna februarie a anului viitor.

Vrem să încercăm să îmbunătăţim cât de cât situaţia cu ajutorul încălzirii. Avem achiziţionate 20 de tone de combustibil în momentul de faţă. Acestea ar putea să ajungă până la începutul lui martie dacă dăm drumul doar câte două, trei ore dimineaţa, la prânz şi seara. Dacă ar merge încontinuu, nu ar ajunge nici până în luna februarie. Ne-am propus această schimbare cu gândul că lemnul este mai ieftin decât combustibilul pe care îl achiziţionăm în prezent”, a declarat dr. Milorad Brăila, managerul Spitalului Orăşenesc din Moldova Nouă.

Proiectul presupune o investiţie de miliarde de lei

Ideea nu ar fi rea pentru spitalul de la malul fluviului, doar că reprezentanţii unităţii nu au, în momentul de faţă, banii necesari pentru a face schimbarea. „Asta presupune o investiţie de 200.000 de lei, pe care i-am putea avea doar dacă prindem buget pe anul viitor, săptămâna aceasta urmând să semnez o colaborare cu Asociaţia Pro Sănătatea Clisura Dunării, cu toate primăriile din zonă şi să încerc să accesez un fond european de la anul. Din ianuarie vor putea accesa şi toate spitalele aceste fonduri, nu doar ambulatoriul ca până acum, şi sperăm să îmbunătăţim lucrurile”, a mai precizat Milorad Brăila. Potrivit acestuia, pe lângă încălzire, în proiect sunt vizate şi locuinţele pentru medici.

Şi dacă tot e vorba de economie, conducerea unităţii spitaliceşti ia în calcul, pentru anul viitor, încă un proiect care vizează o sursă proprie de apă. ,,Vom investi pentru nişte pompe prin care să racordăm apa din puţul nostru la reţeaua spitalului, astfel încât să evităm să mai plătim apa oraşului, să facem o sursă proprie de apă. Proiecte avem, dar implică bani, aşa că aşteptăm până anul viitor să vedem la care proiect european ne putem plia”, a adăugat managerul spitalului.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/