Condiții umane și civilizate pentru pacienți, în Urgențele Spitalului Județean din Timișoara. A fost inaugurată noua UPU

upu 3

Noua Unitate de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Timișoara, mai mare și dotată corespunzător, a fost inaugurată, joi, în prezența secretarului de stat Raed Arafat, șeful DSU. Dincolo de sala de așteptare mai primitoare și mai multe paturi amenajate pentru bolnavi, în noua UPU a fost pus la punct un sistem digitalizat de înregistrare al pacienților. 

„Noi trebuie să ne adaptăm nevoilor moderne ale sistemului de urgență. Vorbim aici de un sistem de urgență complex, cât mai integrat și bine pus la punct, care să deservească pacientul. În UPU, triajul este extrem de important și de aceea avem nevoie de spații flexibile și de personal adecvat, adaptabil acestui tip de activitate. Extinderea și modernizarea UPU va permite să existe condiții mai umane, mai civilizate pentru cetățeni. E un pas important și cred că vorbim de o tranziție către unitatea nouă, unde vom vedea spații și mai mari, mai generoase, care va însemna o transformare radicală în asigurarea asistenței medicale de urgență a cetățenilor nu numai din județul Timiș, ci și din cele limitrofe.”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

upu 2

Lucrările de extindere ale noii UPU au demarat, cu susținerea CJ Timiș, în octombrie 2020. Investiția se ridică la 8 milioane de lei. Acum, noul sediu al Urgențelor are o suprafață dublă față de fosta clădire și dispune de subsol, parter și etaj, un spațiu de primire al ambulanțelor cu copertină metalică și culoare separate, delimitate în funcție de gravitatea cazurilor. La etaj a fost prevăzută o sală multifuncțională pentru medici, rezidenți și studenți.

O parte importantă a modernizării secției se referă la digitalizare. Fiecare pacient care ajunge în UPU este înregistrat și primește o brățară cu un cod de bare în baza căruia va fi identificat în continuare. Toate informațiile cu privire la traseul acestuia în secție și stadiul analizelor și al investigațiilor sunt afișate pe un panou vizibil în sala de așteptare.

upu 4

„Este partea de construcție care s-a finalizat și partea de extindere a sistemului informatic către pacient și aparținător, în așa fel încât să fie informați în timp real despre evoluția persoanei care se află înăuntru în departament. (…) Ne permite să avem o mai bună comunicare, putem să spunem aparținătorului până când cele 3 căsuțe nu s-au înverzit, nu avem să vă spunem lucruri noi despre diagnosticul pacientului. Sistemul are o interfață și pentru medic. Ne permite să vedem când se finalizează investigațiile, poți să vezi câți pacienți ai în timp real în așteptare, care este timpul de așteptare și, sigur, e un imbold și pentru colegi să încerce să rezolve cât mai repede în așa fel încât timpul de așteptare să fie cât mai mic. Pentru că până la urmă, asta este principala nemulțumire a celor care ni se adresează, a pacienților de cod verde, albastru și alb – dar ei reprezintă o majoritate a celor pe care îi gestionăm aici. Din fericire, pentru pacienții de cod roșu-galben nu am avut și sper să nu avem întârzieri în preluarea lor. Acelea sunt urgențele majore.”, a explicat Mihai Grecu, șeful UPU.

upu 5

De asemenea, UPU a fost dotată cu echipamente noi, ultimele achiziții de acest gen datând din 2012. Este vorba despre două aparate pentru realizarea compresiunilor toracice în cursul resuscitării, fibroscop pentru efectuarea gastroscopiilor cu posibilitatea de terapie endoscopică, echipamente de supraveghere și securitate, sistem pentru managementul căii aeriene dificile.

Noua clădire UPU, proiect implementat integral de  Consiliul Județean,  va fi cea mai mare secție de urgență a județului Timiș.

upu 1

„Ne propunem să conturăm, în jurul Spitalului Județean Timișoara, un adevărat hub medical care să deservească cetățenii la standarde europene. Avem intenția fermă de a face apel la toate modalitățile prin care putem interveni în dezvoltarea unor servicii medicale integrate, performante, astfel încât Timișul să rămână, și pe acest palier, în avangarda regiunilor care pun în prim plan calitatea vieții. Consiliul Județean Timiș s-a implicat direct și în reamenajarea și modernizarea Secției de Urologie și ATI Transplant Renal,  o investiție realizată în totalitate din bugetul județului. În același timp, la CJT există  în derulare un alt proiect major, cel al noii maternități, unde investiția se va ridica la aproximativ 18 milioane de euro, din care în jur de 9 milioane de euro va reprezenta contribuția proprie a CJT.”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.

În fiecare zi, în Urgențele Spitalului Județean din Timișoara ajung între 180 și 200 de pacienți. În anul 2019, la UPU au ajuns 75.000 de pacienți, iar după anii pandemiei, acum se prezintă un număr similar de pacienți cu anul 2019.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/