Condiţii stricte pentru cărăşenii care vând la export oile, caprele sau vacile! Boala limbii albastre loveşte din nou!

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că România nu mai vinde bovine şi ovine vii către ţările UE, decât pentru sacrificare imediată.

Restricţiile de circulaţie a animalelor ce pot fi afectate de boală au fost impuse de ANSVSA, în acord cu legislaţia europeană, care este foarte strictă, au precizat reprezentanţii autorităţii, transmite Mediafax. Pot fi totuşi vândute către statele membre rumegătoare vii pentru sacrificare imediată, iar în ceea ce priveşte comerţul intracomunitar cu carne şi alte produse de la aceste animale nu sunt restricţii. Totodată, România poate exporta rumegătoare vii către state terţe, acolo unde nu au dispus altfel autorităţile din ţara respectivă, cum este cazul Iordaniei. Comerţul intern cu bovine, ovine şi caprine se poate desfăşura fără restricţii, au mai precizat reprezentanţii ANSVSA, citaţi de Mediafax.

Potrivit aceleaşi surse, secretarul Comisiei pentru Agricultură a Senatului, Tanczos Barna, susţine că restricţia la vânzarea bovinelor vii impusă de ANSVSA este ,,o lovitură foarte dură” la adresa fermierilor, fiind posibil ca în urma acestui demers să se ajungă la conflicte între statele membre UE pe anumite pieţe.

,,Ne îndreptăm cu paşi repezi către o situaţie de criză. Este foarte posibil ca în urma acestei crize să ajungem la discuţii aprinse, chiar la conflicte între statele membre pe anumite pieţe. Piaţa laptelui, din 2015, o să fie o piaţă care va genera foarte multe dispute. Acum avem şi situaţia cu producţia de ouă, o să avem situaţii similare şi la producţia de carne de porc şi bovine, ne aşteaptă zile grele în negocierile cu UE“, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, secretarul Comisiei pentru Agricultură a Senatului.

Tanczos Barna a explicat că interdicţia de a vinde animalele vii, cu excepţia sacrificărilor directe sau a valorificării printr-o sacrificare imediată, introdusă de ANSVSA din cauza generalizării la nivel naţional a bolii limbii albastre, va avea repercusiuni ,,deosebit de grave” în următoarele luni.

,,Nu mai sunt excepţii. Până acum erau interdicţii pe zone, pe judeţe. Acum s-a dat interdicţie pe toată ţara. Este o lovitură foarte dură la adresa fermierilor, nu numai pentru crescătorii raselor de carne, ci şi pentru fermierii cu ferme medii, pentru că ei vindeau foarte mulţi viţei între 100 şi 300 de kilograme. Piaţa s-a bulversat complet, am rămas practic cu toate stocurile de bovine de juninci şi de tăuraşi blocate, cu excepţia celor care ajung la greutatea de sacrificare, dar în cazul acestora bulversarea va influenţa preţul“, a spus Tanczos.

În opinia acestuia, ar trebui să fie acordată fermierilor prima de sacrificare, o subvenţie permisă în anumite condiţii şi în Uniunea Europeană (UE), care ar putea fi încasată în cazul în care aceştia vor vinde animalele la un abator autorizat în România.

ANSVSA a remis sâmbătă presei un comunicat în care face anumite precizări. Astfel, la un prim punct, comerțul cu animale pe piața Uniunii Europene este permis, în condițiile respectării reglementărilor specifice: animalele să nu prezinte semne de boală, destinația acestora este abatorizarea și este obținut acordul serviciilor veterinare din respectivul stat membru. Apoi, ANSVSA explică că exportul de animale în țări terțe nu a fost restricționat de către ANSVSA, ci de către anumite state (Arabia Saudită, Iordania etc.). În această perioadă, ANSVSA negociază cu oficiali din mai multe țări arabe demararea, în cel mai scurt timp, a exportului de carcase de ovine.

Cea de-a treia precizare a autorităţii române arată că în urma evoluției focarelor de boală a limbii albastre și a localizării lor geografice, teritoriul României a fost împărțit în zone de control (20 km în jurul focarelor), restul fiind zone de protecție. Mișcarea animalelor în interiorul acestor zone este permisă, între zonele de control și cele de protecție este permisă, cu respectarea anumitor condiții. Aceste măsuri vor fi menținute până când se vor înregistra temperaturi medii de sub 10 grade Celsius, timp de 3 zile consecutiv, condiții în care insectele hematofage care transmit boala devin inactive.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/