La nivelul județului, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin se confruntă cu problema școlilor departe de a fi pregătite pentru începerea anului școlar. Deși anual se fac renovări, multe clădiri au nevoie de o modernizare totală. Școlile din Oțelu Roșu însă sunt pregătite să facă față noului an școlar.
De-a lungul timpului, preocuparea direcțiunii școlilor din Oțelu Roșu a fost să transforme clădirile în unități de învățământ conform normelor, pentru ca învățăceii să aibă parte de cele mai bune condiții. Acest lucru se reflectă și acum, când, înainte de începerea anului școlar, a fost nevoie doar de mici retușuri ca sălile să fie apte pentru primirea elevilor. „Reabilitarea unităților de învățământ a fost o preocupare majoră pentru conducerea școlilor. Atât la Liceul Bănățean Oțelu Roșu, cât și la Generală 1 și 3 s-au reabilitat clădirile, s-a zugrăvit și s-au pus termopane de-a lungul anilor”, a explicat Rozina Ghiorghioni, directorul Liceului Bănățean Oțelu Roșu și totodată consilier local. Reabilitarea acestor școli s-a realizat fie pe fondurile proprii ale unităților, fie din bugetul local al Primăriei, fie din fonduri naționale sau europene.
Toate școlile au termopane și centrale, așadar situația unităților de învățământ care au încălzire pe lemne în sobă nu se regăsește în oraș. Această grijă pentru reabilitare, precizează consilierul local, se datorează și faptului că actuala administrație este mult mai deschisă spre inițiativele localnicilor. „Este de apreciat sprijinul actualei conduceri pentru unitățile de învățământ, spre deosebire de anii precedent, când nu am avut parte de susținere”, a declarat aceasta.
Liceul Bănățean Oțelu Roșu își modernizează pe rând fiecare corp al clădirii. Pentru că anul acesta se împlinesc 60 de ani de la înființarea unității, direcțiunea liceului s-a ocupat până la cel mai mic detaliu de aspectul școlii. Astfel, fiecare clasă a fost zugrăvită, se lucrează la pavajul din curte, iar teii vor fi încadrați în careu de flori, totul din bugetul școlii. „Efectuăm reparații curente ca să putem pune o haină de sărbătoare înainte de începerea anului școlar. Se mai execută lucrări și la corpul A de reparații la acoperiș cu sprijinul Primăriei. Din bugetul școlii vor fi confecționate 15 casete florale pentru că preocuparea instituției este să amenajeze spațiul floral din incinta și din zona aferentă școlii pentru a veni în ajutorul administrației locale”, a explicat directorul liceului.
De asemenea, Clubul Elevilor a fost reabilitat din donații și sponsorizări, fiind locul unde se desfășoară diferite activități extrașcolare și extracurriculare, iar unele teme din timpul școlii vor avea ca locație chiar acest club, drept urmare, modernizarea lui era esențială. Totodată, din bugetul școlii urmează să se achiziționeze 30 de calculatoare cu care va fi dotat actualul laborator de informatică, iar vechile calculatoare vor fi răspândite în celelalte săli de clasă.
Planurile de anul acesta includ reabilitarea fostului internat unde, în momentul de față, la parter se află Muzeul de Geografie Literară. „Anul acesta se impune reabilitarea unui palier, este o prioritate pe anul acesta, pentru că dorim să avem un loc de cazare pentru participanții din alte localități la diferite competiții și concursuri. În modul acesta vom avea o sursă extrabugetară în plus”, a mai adăugat pentru Jurnal de Oțelu Roșu Rozina Ghiorghioni. Fostul internat a beneficiat de renovare exterioară cu fonduri provenite printr-o hotărâre de Guvern.