Condamnat pentru corupție, Spătaru vrea înapoi la catedra Universității „Eftimie Murgu”!

explo 1000x200

Profesorul universitar Liviu Spătaru a depus o solicitare la universitatea din Reșița pentru a-și relua munca la catedră. Recent eliberat din pușcărie, după ce a fost condamnat pentru fapte de corupție săvârșite în perioada în care era primar, fostul edil-șef și-ar dori să se reîntoarcă în fața studenților.

Decizia lui Spătaru de a depune o solicitare la rectorat pentru a-și relua cursurile la UEMR este, practic, o premieră pentru Reșița. Asta, întrucât acesta e, practic, primul edil care se eliberează din închisoare după ce și-a executat pedeapsa.

Potrivit unor surse apropiate Express de Banat, solicitarea acestuia de a preda Statistica la universitate l-ar fi bucurat pe fost rector, Doina Frunzăverde, întrucât cererea a fost depusă înainte de alegeri, iar lipsa de cadre didactice la această materie ar fi în avantajul lui Spătaru. Noul lider al învățământului academic însă, Venera Manciu, se ferește pentru moment să își dea acordul pe acest subiect.

Cert este că profesorul universitar a fost condamnat pentru corupție în administrație. și nu la catedră, iar în prezent nu deține vreo interdicție de a se reîntoarce la muncă. În plus, la UEMR, fostul președinte al Senatului, Marian Mihăilă. a fost chiar condamnat într-un dosar privind Moldomin, fără ca acest aspect să încurce pe cineva. Prin urmare, în timp ce era condamnat cu suspendare, acesta conducea și destinele facultăților din Reșița.

Una peste alta, în timp ce profesorii sunt condamnați pe bandă rulantă de instanțele de judecată în această perioadă, la UEMR s-ar putea întoarce alți corupți, dar „albiți” de executarea pedepselor.

Reamintim că instanţa de judecată din Tribunalul Timiş a decis să-l elibereze contiţionat pe fostul primar al municipiului Reşiţa, Liviu Spătaru, care a avut de ispăşit o pedeapsă de circa trei ani, pentru săvârşirea unor fapte de corupţie.

Spătaru a fost primar al municipiului Reşiţa între anii 2004 – 2008, dar a fost mai apoi condamnat pentru un contract de achiziţii publice cu o companie ce îi aparţinea omului de afaceri Dănuţ Izvernari. Primarul Reşiţei a dispus, potrivit procurorilor anticorupţie, contrar legii, plata în avans a motorinei facturate, dar livrată doar parţial Serviciului de Salubritate al Primăriei Reşiţa, cauzând municipalităţii un prejudiciu de 130 de mii de euro.

Conform rechizitoriului încheiat de procurorii DNA la vremea respectivă, Liviu Spătaru ar fi primit drept recompensă din partea societăţii respective o vacanţă în Muntenegru, în valoare de 2.085 de euro.

Rămâne de văzut ce decizie va lua rectoratul în cazul profesorului, însă cert este că acesta este pregătit să revină inclusiv în viața publică a municipiului, afirmând recent într-o emisiune televizată că s-ar reîntoarce în PNL, în cazul în care colegii săi de partid i-ar solicita acest lucru.

banner 970 x 250