Condamnat la cinci ani de pușcărie, Chebuțiu poate pleca din țară! Vezi aici cine l-a ajutat!

Foștii directori ai UCM Reșița au încercat încă de la începerea urmăririi penale dispuse în dosarul tunului de 60 de milioane de euro să scape de măsurile preventive prin care le-a fost interzisă părăsirea țării.

Procurorii și magistrații Judecătoriei Sectorului 1 s-au opus de fiecare dată când Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au solicitat să poată depăşi limitele teritoriale ale României, temându-se ca nu cumva foştii manageri ai uzinei reşiţene să se piardă prin lume şi să împiedice buna desfăşurare a procesului. Sau, eventual, să se sustragă executării pedepsei, în cazul în care şi instanţa de apel îi va găsi vinovaţi pe cei doi.

La chiar prima apariţie în faţa Curţii de Apel Bucureşti, Chebuţiu şi Preda au avut motive de satisfacţie. Au fost ajutaţi de noul Cod penal. „Constată încetate efectele măsurii obligării de a nu părăsi ţara, dispusă faţă de apelanţii-intimaţi-inculpaţi Baaklini Said, Chebuţiu Adrian, Preda Coriolan-Adrian şi Bogatu Eugen, prin intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală”, a stabilit instanţa prin încheierea de ieri. Asta nu înseamnă însă că vor putea pleca nestingheriţi oriunde şi oricând. Curtea de Apel Bucureşti a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpaţi pe o perioadă de 60 zile.

Pe timpul controlului judiciar, Chebuţiu şi Preda trebuie să se prezinte la instanţa de judecată, atunci când sunt chemaţi, să se prezinte la organul de poliţie în a cărui rază teritorială îşi au domiciliile, să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea instanţei de judecată, să nu se apropie şi să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu ceilalţi inculpaţi, dar şi să comunice, lunar, informaţii relevante despre mijloacele lor de existenţă.

Prima instanţă i-a condamnat la câte cinci ani de puşcărie pe Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, după ce i-a găsit vinovaţi pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la tentativă la infracţiunea de stabilire cu rea-credinţă de către contribuabil a taxelor, având ca rezultat obţinerea, fără drept a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat şi asociere în vederea săvârşirii infracţiunii. Trebuie spus că foştii manageri ai UCM Reşiţa sunt urmăriţi într-un alt dosar, instrumentat de data asta de DNA Timişoara. Este vorba despre devalizarea uzinei reşiţene. „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara desfășoară cercetări într-o cauză penală privind infracțiuni de evaziune fiscală, deturnare de fonduri, abuz în serviciu, spălare de bani, asocierea în vederea săvârșirii unei infracțiuni. Prejudiciul estimat în cauză depășește suma de 10 milioane euro”, precizează DNA.

Comments

 1. Samuel Klein says:

  Cum dracu’ poate scapa Resita de hotu’ asta?

 2. Ioana says:

  “Chebuțiu poate pleca din țară! Vezi aici (!)CINE l-a ajutat!”…->
  “Au fost ajutaţi de (!)noul Cod penal”.
  Stimate d-nule Dani Stanciu,
  cu respectul cuvenit meseriei dvs de jurnalist va rog sa respectati regulile gramaticii romane!!! Va reamintesc ca “cine” este un pron. care ține locul unui substantiv care denumește o persoană sau un animal ori al unui pronume, așteptat ca răspuns la întrebare…(pt.detalii vezi DEX).
  “Codul penal” nu e nici persoana nici animal nici pronume.
  Nu vreau sa fiu cusurgioaica, dar greselile de acest gen reflecta calitatea unui jurnalist, si mi se par cu atat mai grave, cu cat in tara nostra tot mai multi romani nu stiu sa lege 2 cuvinte.

 3. Adrian says:

  @Ioana sunt doar titluri de “can-can” și nu își au rostul decât sa aducă trafic pe site.
  Vezi tu, însă acesta practica este mai mult dăunătoare decât își închipuie cei care o folosesc, mai ales în mass media.
  Cititorii se satura de ele și nu mai intra deloc pe site, asa cum ar face-o când ar vedea un articol scris bine cu un titlu onorabil

 4. Marius says:

  Ai dreptate, Adriane!