Condamnat de două ori pentru corupție, un fost primar cărăşean vrea reabilitare judecătorească

explo 1000x200

Ioan Vetreș, fostul primar al comunei Armeniș, a solicitat Judecătoriei Caransebeș să-l reabiliteze judiciar după ce termenele de încercare din cele două sentințe de condamnare s-au consumat.

Foarte puțină lume știe că fostul edil avea două condamnări la activ, ambele pentru fapte de corupție, de notorietate fiind doar că Vetreș este unul dintre mulții primari care au ajuns să fie trimişi în judecată de către DNA după ce au fraudat fonduri APIA cu sprijinul lui Romică Anculia, fostul director al instituției.

Odată cu arestarea lui Anculia, numeroşi primari din Caraș-Severin au ajuns pe mâna procurorilor DNA și, cu mici excepții, toți au fost condamnați. Mai exact, cu o singură excepție: Gheorghe Roma, primarul comunei Slatina Timiș. Dar, pe lângă dosarul de la DNA, Parchetul de pe lângă Tribunalul București l-a trimis în judecată pe Vetreș pentru că a oferit 1.000 de euro mită pentru a primi o diplomă de specialist, fiind condamnat pentru cumpărare de influență.

Vetreș a reușit ca, pentru ambele sentințe, să obțină o condamnare cu suspendare, pentru ultima, rămasă definitivă în anul 2015, primind o perioadă de încercare de 3 ani. Cum în februarie 2018 au expirat cei trei ani de încercare de la ultima condamnare, Vetreș a cerut Judecătoriei Caransebeș să îi constate reabilitarea judiciară. Instanța, însă, verificând documentele de la dosar, a constatat că Ioan Vetreș a fost judecat pe fond de Tribunalul Arad, respectiv de Tribunalul București, așa că a declinat competența de judecare a dosarului către Tribunalul Caraș-Severin.

Tribunalul a acordat pe 28 iunie termen pentru judecarea cererii lui Ioan Vetreș. Dacă va fi reabilitat judiciar, Ioan Vetreș, care în ultima vreme s-a remarcat doar ca om de afaceri ori denunțător, ar putea reintra în viața politică și să candideze…