Fie că ai ca obiectiv scăderea în greutate, tonifierea sau acumularea de masă musculară, participarea la cât mai multe concursuri sportivete poate duce mai aproape de rezultatul urmărit. Sorin Piţigoi, instructorul sălii Fitnesstudio vine cu detalii.
De ce te poate ajuta un concurs? Din proprie experienţă am observat că nu concursul în sine te ajută, ci pregătirea pentru acesta. O probă sportivă dintr-un concurs de cross sau ciclism durează până la câteva ore, în funcţie de traseul ales.
Să începem cu cross-ul. Pentru a alerga la o probă Maraton de 10 kilometri, ca şi începător ai nevoie de mai mult de o oră. Dar pregătirea pentru acest concurs poate să dureze cel puţin zece ore, dacă nu mai mult. Nu mai vorbim de probele de semimaraton de 21 de kilometri sau maraton de 42 de kilometri pentru avansaţi.
La ciclism mtb offroad sau şosea sunt concursuri cu mai multe trasee în funcţie de pregătirea fiecăruia. Se poate concura la 10,30,50 sau 80 kilometri. În ultimul timp se vede tot mai mult interesul oamenilor de toate vârstele de a participa la competiţii. Dacă ne raportam la concursurile de acum cinci ani, când la ciclism la nivel de amatori nu participau nici 100 de persoane pe concurs, la cea mai recentă competiţie au fost peste 2000 de participanţi.
Această pregătire ne poate ajuta să ne îndeplinim obiectivele. Plus că, în timpul concursurilor, toţi participanţii formează un pol de energie care este transmisă tuturor. Este o stare generală plăcută pentru toţi concurenţii, o stare de fairplay, deoarece la concursurile de amatori prea puţini ţintesc la podium. Majoritatea nu vor decât să-şi îmbunătăţească timpii de la ediţiile anterioare pentru a fi pe deplin mulţumiţi. Antrenamentul pentru concurs este important pentru îmbunătăţirea performanţelor. În timpul concursului se observă timpi mai buni decât la antrenamente, asta din cauza imboldurilor competiţionale ale fiecăruia.
Personal, la ultimul concurs de ciclism mtb am întâlnit o persoană în vârstă de 62 de ani care a cam întrecut mulţi tineri. Participanţii sunt de toate vârstele clasificaţi pe categorii. De obicei, se fac clasamente la general, urmate de clasamentele pe categorii de vârstă. Numai la concursuri putem să ne vedem adevărata condiţie fizică şi o putem îmbunătăţi. Nu trebuie să participaţi pentru premii, tombole, ci pentru sănătatea voastră care este nepreţuită. Încercaţi şi nu veţi regreta. Descoperiţi-vă şi depăşiţi-vă limitele.
Sorin Piţigoi