Insula din cartierul Cotu Mic oferea până zilele trecute un peisaj sinistru. Puternic afectată de inundațiile de anul trecut, baza de agrement va căpăta o nouă înfățișare, odată ce lucrările de reabilitare inițiate de municipalitate se vor finaliza.
La începutul acestei luni, semnalam că insula din cartierul Cotu Mic se află într-o stare deplorabilă. La inundațiile din luna iunie a anului trecut, apele Timișului, ajunse atunci la o cotă istorică, au acoperit și au distrus totul în cale: terenurile de tenis și baschet, racordul electric, gardul împrejmuitor, vestiare, grupuri sanitare, magazii, barul și terasa bazei. Zona a fost invadată de lemne și de numeroase deșeuri aduse de ape. Sute de arbori și crengi au acoperit o mare parte din perimetrul insulei, iar clădirile existente sunt în prezent într-o avansată stare de degradare. Lucrările de igienizare au început, iar reacția lugojenilor este una pozitivă, mare parte dintre cetățenii orașului fiind de părere că locația este una cu un potențial uriaș, dacă municipalitatea va decide să investească sumele necesare. „Vom tăia doar copacii bătrâni și uscați. Vegetația urmează să fie curățată prin focuri mici, controlate, însă numai după obținerea tuturor avizelor de mediu necesare. Lemnul rezultat din tăierea copacilor va fi depozitat și odată ce va scădea nivelul râului Timiș, acesta va fi transportat și alocat spre utilizare instituțiilor din subordinea Primăriei, dar și familiilor nevoiașe.”, a declarat Bogdan Blidariu, viceprimarul Lugojului.
Concurs internațional de soluții
Reabilitarea insulei din cartierul Cotu Mic a intrat pe lista de priorități a Primăriei Municipiului Lugoj. „Primul pas pe care îl vom face va fi un concurs internațional de soluții cu privire la destinația pe care o putem da insulei Cotu Mic. Vom selecta o societate specializată, o universitate sau un ONG, încă nu știm, ne vom consulta cu ordinul Arhitecților din România, care să gestioneze desfășurarea acestui concurs internațional de soluții, urmând ca apoi să accesăm fonduri europene pentru amenajarea ei. Există linii de finanțare disponibile pentru astfel de activități. Intenționăm ca în acest proiect să includem și refacerea ștrandului de pe insulă, în condițiile în care aici e o zonă inundabilă. Am trecut și la procedurile de actualizare a datelor cadastrale. Am început să facem măsurări cu privire la suprafața insulei și la limitele ei. În paralel, am demarat și procedura de curățare, efectiv pentru înlăturarea urmărilor inundațiilor de anul trecut, pentru că nu s-a făcut nicio curățenie pe insulă. Colegii de la sere și spații verzi lucrează deja de două zile acolo. Trebuie să redăm un aspect normal, plăcut, chiar dacă nu va fi decât un simplu loc de promenadă, până îi vom schimba total înfățișarea și îi vom da o utilitate cât mai largă.”, a spus primarul Claudiu Buciu.
Intervenții costisitoare
Municipalitatea a anunțat că intenționează să recupereze și să repună în funcțiune și facilitățile de agrement acvatic și sportiv de pe insula din Cotu-Mic. Pentru ca reabilitarea acestora să se materializeze și lucrările viitoare să nu fie din nou distruse de potențiale inundații viitoare, prioritară este refacerea digului de apărare al insulei, care a suferit daune majore în 2020. Primarul orașului, Claudiu Buciu, este de părere că pentru refacerea digului este necesară obținerea unor fonduri guvernamentale, adresând deja o solicitare în acest sens.
„Am fost la București săptămânile trecute și am discutat posibilitatea ca Apele Române să intervină și să repare digul de apărare al insulei. Din păcate, răspunsul nu a fost unul încurajator, în sensul că Apele Române nu pot interveni, pentru că insula nu este proprietatea dânșilor. Atunci, va trebui noi să facem aceste intervenții, care sunt extrem de costisitoare. Am vorbit cu cei de la Sindicatul Meridian. Le-am atras atenția că trebuie să se îndrepte împotriva fostului chiriaș, care a intervenit în mod ilegal și care a distrus, practic, acest sistem de apărare a insulei. Dacă dânșii nu o vor face, noi ne vom îndrepta împotriva Sindicatului Meridian, pentru că lucrurile nu pot rămâne așa. Există un responsabil pentru toată această situație. Nu inundațiile au adus insula în această stare.”, a concluzionat edilul-șef.