Concert la Sinagoga „Beit El” din Caransebeș

explo 1000x200

A intrat în tradiția municipiului Caransebeș ca, la Sinagoga orașului, pe lângă slujbele religioase să fie organizate și concerte de muzică clasică. Manifestări la care participă oameni de cultură din urbea de pe Timiș și Sebeș, ce se bucură nu numai de răcoarea oferită de lăcașul de cult vechi de peste un secol, ci și de muzică.

Concertul de muzică clasică va avea loc duminică, 16 iulie, de la ora 19.00 și va fi susținut de Constantin Trașcă, bariton – Opera Națională din București, Adrian Pipa, violonist – Opera din Brașov, Alexandru Petria, dirijor al Operei din Stuttgart (orgă).

Sinagoga Neologă „Beit El” din Caransebeș (numită și Templul Izraelit), construită între anii 1893 – 1894 în stil neogotic, este inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Caraș-Severin din anul 2004. În această sinagogă au activat ca rabini Dr. Horowitz (1906-1914), Dr. Ernest Deutsch (1914-1925), Dr. Taubes, Dr. Schulsohn.

Începând cu anii 1970, ca urmare a scăderii numărului de enoriași, comunitatea evreilor din Caransebeș nu a mai avut un rabin propriu, aici sosind la diferite ocazii prim-rabinul Timișoarei, Dr. Ernest Neumann. Sinagoga este și acum deschisă, fiind un monument de istorie a evreilor care trăiesc în oraș. Sinagoga este una din clădirile cele mai distinctive și originale în oraș. Printre elementele sale caracteristice sunt cele două turnuri subțiri cu Steaua lui David în vârf. În ultimul an, comunitatea evreiască a cunoscut o perioadă de redresare, concretizându-se prin reintegrarea unor noi membri evrei în cadrul obștei.