Tradiția cu ocazia Zilei Mătușii, „Tejkin dan”, a fost respectată cu sfințenie și în acest an, localnicii din Moldova Veche și Măcești luând masa, din nou, la colț de stradă, în cinstea biruinței binelui în fața răului.
De ani buni, ziua de 13 septembrie, cunoscută în popor ca zi aducătoare de ghinion, a fost transformată în zi de sărbătoare în comunitățile sârbești de la malul Dunării, zi care marchează izbăvirea de cele rele. Tradiționala masă, pregătită cu grijă de gospodine pentru cei mici, bucatele urmând să fie servite la fiecare colț de stradă, are la bază o veche legendă. Se spune că în vremea unui război (însă nu se specifică cu exactitate care), foarte mulți oameni, în special copiii, mureau de holeră. Boala necruțătoare avea un impact atât de mare, încât mulți dintre cei răpuși erau înmormântați în gropi comune. Totul până când a apărut un înger salvator: acea mătușă care a „adunat” maladia asupra ei. Ei bine, astfel s-a ajuns ca ziua de 13 septembrie să fie marcată ca zi a mătușii, zi în care localnicii oferă daruri și mâncare pentru sănătatea celor mici, în semn de mulțumire pentru izbăvirea de molimă.
Astfel, și în acest an, vineri, 13 septembrie, începând cu ora 18.00, la fiecare colț de stradă al celor două localități, Măcești și Moldova Veche, bucatele alese: supa de roşii, fasolea, peștele prăjit, sarmalele de post, prăjitura de dovleac, cozonacul, vinul și țuica așteptau să fie servite de către copii, vecini și trecători, totul spre deliciul privitorilor.
La fel ca în anii trecuți, toți cei implicați în acest eveniment (păstrarea tradițiilor din moși-strămoși) au primit, din partea organizațiilor locale ale Uniunii Sârbilor, diplome de mulțumire.