Comuniștii bagă și acum statul român în faliment!

După ce ani la rând s-au chinuit prin instanță să își câștige drepturile, în cele din urmă magistrații le-au dat câștig de cauză cărășenilor care au îndurat teroarea comunistă. De exemplu, condamnările suferite de grupul de rezistență de la Teregova, dar și deportații în Bărăgan, primesc bani la vârste înaintate, în contul suferinței îndurate.

Petru Duicu are 85 de ani și trăiește la Domașnea. Omul a făcut parte din mișcarea de rezistență anticomunistă și a văzut cum arată nenorocirea, foametea și tristețea. Prins de securiști, a fost la un pas de moarte în pușcărie. Omul a cerut despăgubiri de la statul român, dar acestea nu au venit atât de simplu pe cât se aștepta. A pierdut ani la rând prin instanțe, ca să își facă dreptate. Acesta este doar unul dintre exemple, însă lista cărăşenilor care au făcut parte din mișcarea de rezistență anticomunistă este mult mai lungă.

În aceeași situație sunt și persoanele care au fost deportate în Bărăgan. Deși statul român a început să le aloce oamenilor periodic câte o parte din bani, cei care îi reprezintă spun că nu s-a făcut dreptate în totalitate. Și asta pentru că, acum primesc sume fabuloase de bani doar cei care au deschis primii proces împotriva statului. „Legea 221, privind condamnările cu caracter politic și alte măsuri administrative, a apărut în anul 2009. Doar cei care au depus atunci actele, își primesc banii acum. Ceilalți au avut de suferit, întrucât Guvernul Boc a modificat-o, iar acum am deschis alte procese. Numai astăzi, la instanță, au fost 22 de cauze pe această temă”, a spus Cornelia Fetea, președintele Asociației județene a Deportaților în Băgăran.

Banii le „cumpără” suferința

Sumele restituite celor care au îndurat teroarea comunistă bagă statul român în faliment chiar și în România anului 2012, când încă se resimt efectele unui sistem „defect”.

„Direcţia Generală a Finanţelor Publice din Caraş- Severin a restituit în luna iulie către persoane fizice suma de 1.708.316 lei, sumă ce reprezintă despăgubiri materiale, daune morale şi cheltuieli de judecată, prin legea 221/ 2009, privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative luate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989”, a declarat Zlatia Cocar, purtătorul de cuvânt al finanțelor publice din Caraș-Severin.

Astfel că, pe lângă sumele alocate prin Lege persoanelor condamnate fără bază legală, Direcția Generală a Finanțelor Publice mai suportă și cheltuielile de judecată. În fiecare lună, fiscul restituie sume enorme persoanelor care câștigă procesul cu statul.

Este anormal ca oamenii să sufere de pe urma unei legi modificate la un an de la apariție”, Cornelia Fetea, președinte Asociația Deportaților în Bărăgan

Comments

  1. cetățeanul turmentat says:

    Pe mine cine mă despăgubește, că de 22 de ani sunt deportat în țara mea, hîc ?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/