Ne-am obișnuit ca administrațiile locale să se confrunte cu tot soiul de firme neserioase, cărora să le ia chiar și ani întregi să termine o lucrare aparent banală. Comuna Ezeriș este extrem de norocoasă la acest capitol. Cele două cămine culturale vor fi gata cu luni bune înainte de termenul-limită stabilit prin contract. Este vorba de noroc, dar și de interes, spune primarul Ioan Rusu.
Căminele culturale din Ezeriș și Soceni vor fi complet reabilitatea printr-un proiect depus de administrația locală. Deși lucrările au început anul acesta, în luna februarie, sunt deja finalizate în proporție de 70%, mai fiind necesare doar anumite finisaje: montarea de gresie, faianță, zugrăveli și dotările necesare. Valoarea totală a lucrărilor este de circa 433.000 de euro, 80% fiind finanțarea prin AFIR, iar 20% fiind cheltuieli neeligibile, achitate din bugetul local.
„La Soceni s-a extins sala, s-a mărit capacitatea, de la vreo 400 de locuri la circa 500. În extinderea respectivă s-a reamenajat sala de preparat hrană. La Ezeriș s-a făcut o extindere unde este amplasată centrala, plus magazia de lemne și două grupuri sanitare.”, explică primarul Ioan Rusu.
Căminul cultural din Soceni a fost modernizat în anii 2001-2003, când s-a făcut pentru prima dată extinderea, după care, în 2007-2008, s-au făcut zugrăveli și tot atunci s-au schimbat acoperișurile la ambele cămine.
În ceea ce privește recepția lucrărilor actuale, aceasta va avea loc în luna octombrie, deși termenul de finalizare era programat în primăvara anului viitor. Diferența o face seriozitatea constructorului, dar și implicarea administrației locale. Abia la a treia licitație s-a reușit atribuirea, câștigătoare fiind o firmă din Lugoj. Însă primarul Ioan Rusu nu regretă acest decalaj, ci apreciază exigența membrilor comisiei de licitație.
„De data asta ne-a dat Dumnezeu un constructor ok, care și-a făcut treaba. A făcut lucrări de calitate. Nu am găsit la Reșița, nimeni nu a vrut să se implice. Abia la a treia licitație a fost adjudecată lucrarea. Majoritatea constructorilor au invocat volumul mare de lucrări și suma mică. Într-adevăr, lucrările au fost de anvergură: s-a umblat la structura de rezistență a căminelor, stâlpi de rezistență cu grinzi. Lucrările au început în februarie. În 8 luni de zile e finalizată lucrarea. În momentul în care vin să sondeze lucrarea, terenul, trebuie să știe că au în față oameni care doresc să finalizeze lucrările repede, nu după un cincinal. Comisia de licitație trebuie să fie de specialiști. Când soliciți clarificări, ei singuri se selectează. Când le ceri tot felul de documente, își dau seama că nu participă la o licitație doar așa, în dorul lelii. Și atunci singuri se elimină, e pe cale naturală. Nu mai răspund la clarificări și automat au ieșit din cursă. Rămân doi, trei care se luptă și câștigă cel mai bun. Și atunci în mod sigur ai certitudinea că lucrarea se execută.”, a explicat primarul comunei Ezeriș.