Timișul se poate lăuda cu o comună în care s-au construit nu mai puțin de 6 biserici, 4 dintre ele fiind ridicate în aceeaşi intersecţie. Numărul mare de biserici este o consecinţă a bunăstării străbunilor care le-au construit, dar şi a faptului că oamenii din localitate au fost credincioşi dintotdeauna.
Comuna Parța are aproximativ 3.000 de locuitori care frecventează cele şase lăcaşuri de cult, simboluri ale spiritualităţii şi credinţei oamenilor locului. Patru dintre ele sunt situate în aceeaşi intersecţie, în centrul comunei. Este vorba despre biserica ortodoxă română, cu cei mai mulţi enoriaşi, aşa cum era de aşteptat, biserica greco-catolică română, biserica romano-catolică şi biserica ortodoxă sârbă. Pe lângă acestea, mai există biserica penticostală şi biserica baptistă.
„Din discuţiile purtate cu cetăţenii mai în vârstă, au fost construite atâtea biserici datorită faptului că pe vremea aceea comuna avea o putere economică mare şi au putut să le ridice, contribuind fiecare locuitor cu o sumă de bani.”, a precizat Mihai Petricaş, primarul comunei.
Cea mai veche dintre ele este biserica ortodoxă sârbă, construită în anul 1845. Este singura din localitate monument istoric şi a aparţinut la un moment dat românilor, după care românii şi-au construit un alt lăcaş de cult şi au cedat-o sârbilor.
Chiar dacă din 2014 şi până în prezent s-au efectuat numeroase lucrări de reabilitare la toate bisericile, cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Parţa, numărul enoriaşilor este destul de scăzut, din cauza îmbătrânirii populaţiei, cea mai frecventată fiind, aşa cum era de aşteptat, cea ortodoxă română. Cu toate acestea, existenţa atâtor biserici reprezintă o mândrie pentru localitate şi un magnet pentru turişti.
„Ne mândrim să avem atât de multe biserici. Nu ştiu să existe o altă comună în Timiş cu atâtea locaşuri de cult, mai ales construite în aceeaşi intersecţie. De aici denotă că oamenii sunt credincioşi şi fiecare şi-a construit biserică pentru etnia lui. Le consider pe toate frumoase şi folositoare pentru cetăţenii comunei.”, a precizat primarul Parţei.
Edilul a mai afirmat că există preot paroh la fiecare lăcaş de cult.