Comuna cu cei mai harnici oameni din Caraș-Severin ne mai dă un exemplu! Altruismul, mai presus de bani și funcții! [FOTO]

Vă prezentam săptămâna trecută cum oamenii unui sat cărășean au înțeles că, pentru a îmbunătăți traiul din comunitatea lor, ei sunt cei care trebuie să acționeze. Exemplul lor a fost urmat și de satul vecin, ceea ce a transformat comuna Lăpușnicu Mare într-una demnă de toată admirația.

Oamenii din satul Moceriș au renunțat la critică și așteptare și s-au decis să acționeze. Așa că și-au curățat un drum singuri și și-au reabilitat bazinul de apă prin forțe proprii, dând dovadă de spirit civic și, mai important, economisind sume consistente pe care Primăria Lăpușnicu Mare ar fi trebuit să le cheltuiască pentru lucrările respective.

Satul Lăpușnicu Mare, cea de-a doua localitate aparținătoare comunei cu același nume, nu s-a lăsat mai prejos. În acest caz, „ținta” a fost apa care traversează localitatea și care, la fel ca multe altele din țara noastră, a devenit locul preferat de mulți pentru depozitarea gunoaielor de tot soiul. Așa că sâmbătă dimineață, aproximativ 30 de localnici de toate vârstele s-au apucat de treabă, în frunte cu primarul Mihaela Drăgilă. „Ce am făcut noi nu a modificat tot aspectul râului, dar am început de la intrarea râului în sat. Am tăiat și vegetația crescută haotic și am scos saci mulți de plastic, haine vechi, sticle, cauciucuri”, povestește edilul comunei.

În circa 3 ore, voluntarii au strâns gunoaie pe o distanță de aproximativ 1 kilometru. Dacă vegetația adunată va fi preluată miercuri de un tractor al Primăriei, celelalte deșeuri au fost depozitate în saci încărcați într-o remorcă a Primăriei, la marginea satului. În cel mult două săptămâni, spune primarul, aceștia vor fi preluați de noul operator cu care administrația locală va încheia un contract.

La acțiune s-a înhămat și un om pe care probabil puțini l-ar vedea la munca fizică și voluntară, prin prisma funcției deținute. Este vorba despre senatorul Marcel Vela, cel care a susținut-o pe Mihaela Drăgilă în campania electorală de la începutul verii și care s-a dovedit și de data asta un ajutor de nădejde. Acesta a venit de la zeci de kilometri distanță, din Armeniș, pentru munca voluntară din Lăpușnicu Mare. „A venit și domnul senator Marcel Vela să ne dea o mână de ajutor, s-a băgat în mizerie, a tras saci de plastic de prin apă, a cărat spini, crengi. El vrea să dea un exemplu tuturor, că lucrurile bune le faci indiferent de funcția pe care o deții, la un moment dat, în viață. Vrea să îi motiveze un pic pe oamenii din sat care reclamă problema gunoiului, dar puțini din ei participă cu ceva”, spune tânărul primar. Pe lângă ajutorul fizic, senatorul Marcel Vela i-a dat Mihaelei Drăgilă și câteva sfaturi administrative pe care aceasta le ia în calcul pentru viitoare acțiuni.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157684830880261″]

Ceea ce s-a întâmplat sâmbătă în satul Lăpușnicu Mare nu va rămâne o acțiune singulară. Primarul Mihaela Drăgilă plănuiește să iasă la treabă împreună cu localnicii la final de săptămână, atât timp cât vremea va permite, bazându-se și pe declarațiile voluntarilor. „Cei care au participat sâmbătă ne-au asigurat că ori de câte ori mai putem și mai vrem să facem ceva, ei sunt dornici să vină. Gândiți-vă că unii dintre ei lucrează sau studiază în altă parte și toți au spus că își vor face timp pentru treaba asta. Până se strică vremea, vrem să curățăm, să tăiem și să tăiem și din aripi celor care mai au tendințe de genul acesta, să își depoziteze gunoaiele unde apucă. Cred că le va fi mai greu să își arunce gunoaiele în râu după ce vor vedea copii cu mănuși și cizme cum merg să adune după ei”.

Articolul în care am prezentat săptămâna trecută o altă acțiune voluntară, cea din satul Moceriș, nu a rămas fără ecou în plan local. „I-a însuflețit pe cei din Moceriș treaba pe care ați făcut-o voi. Pentru ei a fost o chestie deosebită să apară în ziar. Pentru oamenii simpli, să vadă că li se face cunoscută munca până la nivelul unui ziar de interes zonal, e o treabă importantă. Multă lume s-a simțit gratificată și însuflețită. A crescut nivelul de implicare și de receptivitate articolul acela în rândul oamenilor”, susține Mihaela Drăgilă, cea care spune că acum oamenii sunt mult mai deschiși, comunicativi și, poate cel mai important, dispuși să se implice.

CITEȘTE ȘI: Un sat din Caraș-Severin arată că se poate! Oamenii se mobilizează așa cum n-au făcut-o aleșii lor în ani întregi!

Mai sunt multe de făcut în comuna cu circa 1.600 de localnici, însă tânărul primar liberal își pune toată încrederea în oamenii de bine pe care îi reprezintă. „Aici, la Lăpușnic, am făcut o mini revoluție a bunului simț. Am făcut-o într-o manieră mai puțin agreabilă pentru că facem lucruri care taie în carne vie, zero toleranță pentru nesimțire și pentru toate defectele umane care ne-au adus în situația în care suntem. Spun «defecte umane», nu spun «oameni». Toleranța va rămâne zero și în anii următori. La Lăpușnic se vor schimba lucrurile. Sper ca toată lumea să urce în vagon cu noi, să își pună mănușile pe mână din toate punctele de vedere: și atunci când negociem lucruri și avem discuții serioase, și atunci când scoatem gunoiul din râu, că tot noi l-am aruncat acolo”, a declarat Mihaela Drăgilă pentru Express de Banat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/