În mai puțin de doi ani, primăria, școala, grădinița și toate celelalte instituții publice din comuna Dudeștii Vechi vor fi încălzite cu ape geotermale. Intențiile administrației locale au fost demarate în 2019, iar recent a fost eliberată autorizația de construcție. Proiectul are o valoare de 6 milioane de euro, iar banii provin din fonduri europene.
Sunt aproximativ 23 de instituții publice în Dudeștii Vechi – primăria, școlile, grădinița, centrul medical, sediul poliției, poșta, CEC-ul, stadionul de fotbal, vestiarele, pompierii – care vor fi încălzite cu ape termale. Recent a fost finalizată proiectarea, iar acum se organizează șantierul pentru demararea construcției.
„Am dat deja de două luni ordinul de începere a lucrărilor. S-a licitat proiectare + execuție. Cu puțin timp în urmă a fost terminată proiectarea, am obținut toate avizele, am dat autorizația de construcție și practic acum suntem în pregătiri cu organizarea de șantier, cu prima plată decontată către POIM. Constructorul și-a semnat subcontractorii, fiecare pe domeniul lui – pe foraj, instalații, rețelistică ș.a. Cred că în toamnă, în septembrie, vom demara cu forarea celor două puțuri, unul de extracție și unul de reinjecție a apei geotermale. Noi avem termen de finalizare primăvara anului 2024. Eu doresc ca iarna anului 2023 să ne prindă cu încălzire pe ape geotermale.”, a declarat Bono Cucalan, primarul comunei Dudeștii Vechi.
Sunt două comune în județul Timiș – Dudeștii Vechi și Șandra – care au lucrat concomitent la acest tip de proiect și care sunt în același stadiu cu investiția.
„Este un proiect major pentru comunitatea noastră. Este un proiect în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei, din care finanțarea UE e 98%, restul e contribuție proprie. E major pentru că este pasul nostru către o primărie verde: toate instituțiile noastre, toate clădirile publice vor deveni verzi, adică vom reduce foarte mult amprenta de carbon pe care în mod normal prin încălzire o degajăm în atmosferă și vom reduce foarte mult costurile cu încălzirea, mai ales în contextul acesta nebunesc. Este foarte binevenit acest proiect. L-am început în 2019 și am mers practic pe repede înainte cu depunerea de solicitare de finanțare și cu autorizarea primăriei pentru explorarea apei geotermale, ulterior pentru exploatare.”, a mai explicat Bono Cucalan.
În viitor, planul administrației este ca toate locuințele din comună să poată fi încălzite cu apă geotermală, la fel și un bazin de înot care va fi ridicat în zona stadionului.