Competițiile UVT asigură intrarea la facultate. Concursul Facultății de Matematică și Informatică le facilitează elevilor accesul pe locuri fără taxă

Peste 180 de elevi de clasele a XI-a și a XII-a din nouă județe au participat la cea de-a doua ediție a Concursului Facultății de Matematică și Informatică din cadrul UVT. Cei mai buni competitori au fost recompensați cu 17 premii constând în sume în bani oferite de Facultatea de Matematică și Informatică și, foarte important, recunoașterea uneia dintre note cu 10 în concursul de admitere la Facultatea de Matematică și Informatică.

La UVT, elevii cu performanțe deosebite au undă verde la admitere. Concursurile și olimpiadele le asigură un loc bugetat la facultate. Organizarea  evenimentului, subiectele de concurs, baremele și corectarea lucrărilor au fost realizate de cadrele didactice ale Facultății de Matematică și Informatică. În plus, și-au adus aportul și mulți doctoranzi, masteranzi și studenți, membri ai organizațiilor studențești ASSEUT și OSUT. Cei 180 de participanți provin din Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Bihor, Gorj, Ilfov, Mehedinți și Vâlcea. Festivitatea de premiere va avea loc joi, 26 mai, la Universitatea de Vest din Timișoara.

Un alt exemplu este Concursul Interjudețean de Matematică Memorialul „Traian Lalescu” desfășurat de Universitate acum câteva săptămâni. La fel, UVT a oferit câștigătorilor șansa accesării unui loc fără taxă la Facultatea de Matematică și Informatică.

Facultățile UVT au adoptat încă din anii trecuți facilitatea conform căreia elevii cu rezultate remarcabile în olimpiadele școlare și competițiile de mare anvergură au posibilitatea să studieze pe locuri bugetate. De exemplu, Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării a organizat Concursul național de eseuri filosofice „Din lumea Sofiei”, ediția a patra, destinat elevilor de liceu. Autorii celor mai bune zece eseuri vor fi premiați cu asigurarea unor locuri bugetate la admitere, în sesiunea 2016, la specializarea Filosofie.

Am adoptat acest sistem de premiere a elevilor performanți pentru că dorim să promovăm și să sprijinim modelele pozitive. Ei sunt exemple pentru colegii lor, îi motivează să performeze și aduc un plus de valoare în grupurile în care studiază. UVT a adoptat, prin facultățile sale, regulamente care nu numai că înlesnesc accesul la facultate pentru elevii performanți, dar le oferă și diferite facilități, precum cazare gratuită și burse”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Un exemplu similar este cel al Facultății de Fizică. Toți candidații care au obținut premii la prestigiosul concurs „Constantin Sălceanu”, organizat recent de UVT, pot fi admiși la concursul de admitere la Facultatea de Fizică cu media 10.