Comisiile juridice, aviz favorabil pentru organizarea referendumului. Valeria Schelean: „Ține de datoria civică a fiecăruia dintre noi să ne exprimăm punctul de vedere”

Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat astăzi favorabil solicitarea președintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe tema justiției pe data de 26 mai, odată cu alegerile pentru Parlamentul European.

Avizul favorabil a fost întocmit de membrii comisiilor juridice reunite ale Parlamentului, cu unanimitate de voturi. Așadar, miercuri va avea loc plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului pentru dezbatere și vot asupra solicitării președintelui Klaus Iohannis de a organiza referendum pe tema justiției.


Pe 1 aprilie, Klaus Iohannis a anunțat că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgește aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face „mai eficient și mai puternic”.

În favoarea organizării referendumului s-a exprimat astăzi și parlamentarul cărășean Valeria Schelean, membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaților, care consideră că „ține de datoria civică a fiecăruia dintre noi să ne exprimăm punctul de vedere asupra chestiunilor ce fac obiectul consultării populare prin referendum!”.

Klaus Iohannis a spus că cele două teme, transmise Legislativului, ca fiind de interes național care urmează să fie puse în discuție la referendumul din 26 mai sunt: interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție și interzicerea ordonanțelor de urgență ale Guvernului în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.