Comisia Europeană a selectat UVT și UPT, alături de alte 6 foruri educaționale românești, în rețeaua Universităților Europene

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Comisia Europeană a anunțat în 9 iulie rezultatele selecției vizând constituirea unei rețele a Universităților Europene pentru a consolida interconectarea educației la nivel european. Șapte universități din România au fost selectate de către Comisia Europeană, printre care și Universitatea de Vest și Universitatea Politehnica, foruri educaționale din Timișoara. 

Cele șapte universități românești selectate în acestă amplă conexiune europeană sunt: Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Politehnica din București, Universitatea din Petroșani, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Universitatea din București și Universitatea Tehnică de Construcții din București.

Conform ministrului Educației și Cercetării, universitățile deja membre în rețeaua universităților europene vor fi finanțate de către Ministerul Educației și Cercetării din Fondul pentru Situații Speciale cu un milion de lei pentru fiecare universitate, întrucât bugetul pentru susținerea învățământului superior este mai mare cu aproximativ un miliard de lei, comparativ cu 2019. „Felicit universitățile din România selectate pentru a face parte din cadrul Universităților Europene, contribuind astfel la consolidarea Spațiului European al Educației. Îmi doresc ca aceste universități să constituie un exemplu de bună practică pentru tot mediul academic din România. Vom continua să susținem cu resurse financiare universitățile, pentru a-și îndeplini obiectivele propuse în cadrul rețelelor europene din care fac parte. Avem disponibilitatea de a susține financiar și cele șapte universități câștigătoare.”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării.

Ce înseamnă această alianță?

Muzeul TM

Universitățile Europene sunt alianțe transnaționale ale unor instituții de învățământ superior din întreaga Uniune Europeană care se aliază în beneficiul studenților, al profesorilor și al societății în ansamblul ei. Comisia Europeană a realizat în 2019 o primă selecție de alianță cu 17 instituții de învățământ superior, iar anul acesta sunt anunțate 24 de noi universități europene care vor adera la primele 17. Forurile au parte de sprijin financiar din partea programelor Erasmus+ și Orizont 2020, programe care permit incluziunea de naționalități multiple, digitalizarea și conectivitatea învățământului superior la nivelul Uniunii Europene.

Acest pas îi va lega pe studenții români cu ceilalți studenți din întreaga Europă, învățământul se va uniformiza în ceea ce privește noile tehnologii și skilluri de practică, iar studenții vor cunoaște mult mai bine concepte și idei care îi vor ajuta la consolidarea carierei și a oportunităților. „De la începutul anului 2019, UVT s-a aflat în prima linie a universităților din Europa care s-au preocupat să stabilească rețele universitare de parteneri academici, formând rețeaua Universității Europene UNITA. Însumând peste 160.000 de studenți și 15.000 de cadre didactice și administrative, Universitatea Europeană UNITA se fondează pe împărtășirea moștenirii culturale a limbilor romanice și pe preocupările comune în domeniul sustenabilității, propunându-și să reunească potențialul uman și al laboratoarelor și centrelor de cercetare de care dispun universitățile fondatoare. UNITA are ca obiectiv major să dezvolte programe academice multiculturale și multisectoriale, prin care vom oferi studenților acele cunoștințe, competențe și atitudini care pot să devină avantaje strategice ale acestora, ca viitori absolvenți în piața comună europeană, ajutându-i în asumarea rolurilor de actori activi în rezolvarea unor probleme globale. Începem cu mult optimism parcursul practic al noii Universități Europene UNITA, în care vom dezvolta pedagogii inovative pentru o educație centrată pe student, prin învățare condusă de rezultatele cercetării, prin experiențe de învățare internaționale și, nu în ultimul rând, printr-o legătură strânsă cu comunitatea locală și cu mediul de afaceri.”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Proiectul acestei alianțe de cercetare și educație a fost înscris în cadrul competiției de proiecte-pilot, denumită Universități Europene, desfășurată sub egida programului ERASMUS+, prin care se vor finanța, până în anul 2024, 20 de rețele de instituții de învățământ superior din spațiul întregii Uniuni Europene.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/