Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Timiș: „Cetățenii depozitează și transportă deșeuri de orice fel, de orice tip și aruncă unde apucă”

comisar garda de mediu timis

Din cauza numărului mic de comisari, nu se pot efectua controale așa cum ar trebui, din punct de vedere al protecției mediului, se plânge Gheorghe Muntean, șeful Gărzii de Mediu Timiș. În județ sunt, la această oră, doar șapte comisari de execuție. Aceștia trebuie să controleze marii poluatori, marile societăți comerciale care sunt acreditate de autoritatea competentă de protecție a mediului să desfășoare activități cu impact semnificativ asupra mediului, dar și cetățenii care nu respectă legislația.

Din cauza numărului mic de comisari, acțiunile de control nu pot fi făcute cum ar trebui, spune Gheorghe Muntean, șeful Gărzii de Mediu Timiș.

„Din cauza numărului mic de personal, infracționalitatea este în continuă creștere. Cetățenii depozitează și transportă deșeuri de orice fel, de orice tip și aruncă unde apucă pentru că nu există un număr suficient de comisari care împreună cu organele abilitate ale IPJ, ale Poliției locale și ale Jandarmeriei, să le poată face față.”, a declarat Muntean.

ghizela 1

Acesta este nemulțumit și de salariile angajaților săi. Un comisar de mediu debutant primește un salariu net de 2.480 lei. După 10-15 ani de protecție a mediului, salariul poate ajunge la 3.800 lei.

„În condițiile în care un polițist local beneficiază de un salariu dublu. Comisarul Gărzii de Mediu scrie amenzi în valoare de sute de mii de lei. Cea mai mare amendă pe care o poate scrie comisarul este pe registrul spațiilor verzi, care poate merge până la 2 miliarde de lei. Gândiți-vă ce înseamnă aplicarea unei sancțiuni unui agent economic de 100.000 lei. Sunt sume care depășesc cuantumul salariilor tuturor salariilor comisarilor într-o singură lună, aplicarea unei singure sancțiuni. Și atunci trebuie să avem în vedere resursa umană care a început să dispară încet-încet, începând cu 2010, când a fost ultima perioadă în care au fost angajați comisari. Garda de Mediu îmbătrânește. Formarea unui comisar necesită timp, cel puțin un an, un an și jumătate, ca să poată fi format pe legislația de protecție a mediului, ca să poată să învețe metodologia de inspecție și control și să puncteze elementele cheie în cadrul unei acțiuni de control.”, a mai declarat Gheorghe Muntean.

Amenzi de 1,3 milioane de lei în prima jumătate a anului 2021

Având în vedere industrializarea județului Timiș, întinderea teritorială, zonele cu impact transfrontalier al transferului de deșeuri – Timișoara are foarte multe vămi prin care pot intra și ieși deșeurile periculoase, nepericuloase – Gheorghe Muntean spune că un număr de 16-18 comisari de mediu ar fi suficient ca activitatea să se poată desfășura în condiții normale, iar cei care încalcă legislația de protecție a mediului să fie constrânși să o respecte.

„În anul 2020 au fost 600 de controale, 121 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.696.000 lei. S-au impus 7 suspendări de activitate. În 2021 s-au dat amenzi de 1.300.000, în 6 luni. Numărul amenzilor a crescut, probabil se va dubla până la sfârșitul anului. Lucrul îmbucurător este că din amenzi, 70 s-au achitat, doar 6 au fost date în debit și 4 sunt contestate și sunt pe rolul instanțelor.”, a afirmat Muntean.

„Suntem efectiv agresați zilnic”

Deși în ultima perioadă au apărut în media informații că se confiscă mașinile care transportă deșeuri pe raza județului Timiș, cei certați cu legea nu par foarte speriați.

masina confiscata garda de mediu

„Confiscarea mijloacelor de transport nu îi sperie pe acești oameni care desfășoară o activitate ilegală din punct de vedere al protecției mediului. Efectiv nu îi sperie acest lucru. Noi nefiind un număr mare de personal ca să putem asigura verificarea tuturor intrărilor și ieșirilor din oraș, nu avem ce să facem. Suntem efectiv agresați zilnic, ne confruntăm cu tot felul de telefoane, să mergem, noi suntem puțini. La ora la care vorbesc cu dumneavoastră sunt 4 oameni la lucru. Dacă sună Frontiera sau de la Direcția Vămilor că au un transport ilegal de deșeuri, acolo trebuie să trimit doi oameni. Rămân cu doi oameni. Dacă mai sună și poliția, nu am cum să îi împart. Partea rea este că pentru acest serviciu pe care îl prestăm nu suntem plătiți. Colegii fac o muncă benevolă și neremunerată, mai ales în condițiile în care pot fi persoane care pot fi recalcitrante.”, a concluzionat Gheorghe Muntean.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/