Comercianții și instituțiile publice, obligate să accepte plata cu cardul! Chiar și în mediul rural!

explo 1000x200

O mulțime de firme și instituții publice din România ar putea fi obligate să pună la dispoziția clienților varianta plății cu cardul. Dorința în acest sens a fost transpusă de Ministerul Finanțelor într-un proiect de act normativ.

Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de hotărâre privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea plății cu cardul la firmele care au o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro.

Obligativitatea acceptării plății cu cardul vizează atât firmele private, cât și operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituţiile publice care încasează impozite și taxe, pragul cifrei de afaceri al acestora fiind micșorat de la 100.000 de euro la 10.000 de euro.

„În momentul în care plățile se fac prin transfer bancar, posibilitatea de a frauda bugetul este din ce în ce mai mica. Este vizată combaterea micii evaziuni. În special, vor fi afectate afacerile mici, de genul buticului de la scara blocului sau a micilor magazine din mediul rural, care vor fi obligate să accepte plata cu cardul. În mediul rural va fi mai dificil de aplicat, dar toată lumea trebuie să-și plătească taxele și impozitele. Probabil că măsura va fi combinată cu introducerea caselor de marcat, conectate direct la ANAF. Însă problema este dacă tehnica ANAF va rezista”, a declarat, pentru Mediafax, consultantul fiscal Adrian Bența.

În nota de fundamentare se precizează că instituţiile acceptante suportă cheltuielile cu achiziţionarea și instalarea terminalelor de plată.

De asemenea, tot în nota de fundamentare se arată că a fost reglementată posibilitatea acordării unui avans în numerar la terminalele de plată de către operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalități și alte obligaţii de plată, precum și de către persoanele juridice care desfășoară activităţi de comerţ cu amănuntul și au o cifră de afaceri mai mare de 10.000 euro. Avansul în numerar nu poate să depășească suma de 200 de lei și se evidenţiază distinct pe bonul fiscal.

Pe de altă parte, comercianții au posibilitatea de a percepe un comision de maximum 1% din sumă, în cazul acordării avansului în numerar.