Parlamentarii cărășeni Ion Mocioalcă și Silviu Hurduzeu spun că liberalii ar trebui să se concentreze acum pe temele cu adevărat importante pentru români. Comasarea alegerilor din 2024 nu reprezintă o prioritate. Ba mai mult, nici nu ar fi o măsură constituțională.
Românii se confruntă cu tot soiul de probleme, de la prețurile alimentelor, la plata facturilor, iar în tot acest timp PNL insistă cu discuțiile electorale, spune Silviu Hurduzeu. „Discuția despre comasarea alegerilor face parte din categoria «Țara arde și baba se piaptănă».De regulă, sunt interesați să schimbe regulile jocului cei care se tem că vor pierde alegerile. În loc să își consume energiile pentru schimbarea regulilor electorale, cei de la PNL ar face mai bine să canalizeze eforturile pentru renegocierea PNRR în interesul românilor și pe închiderea jaloanelor întârziate de la ministerele liberale. Buna guvernare le-ar aduce mai multe voturi decât aceste încercări, oarecum disperate, de a-și aranja regulile electorale!”, spune deputatul de Caraș-Severin.
De altfel, comasarea alegerilor nici măcar nu este constituțională, subliniază senatorul Ion Mocioalcă, fiind în realitate o temă falsă. „Din punct de vedere constituțional este practic imposibil de realizat. Ar fi nevoie fie de instituirea stării de criză pentru amânarea alegerilor locale, fie de demisia actualului președinte și declanșarea anticipatelor de către cel nou ales pentru devansarea alegerilor – anticipatele nu se pot organiza in ultimele 6 luni ale mandatului lui Iohannis, când au loc și alegerile locale.”, spune senatorul PSD.
De altfel, argumentul reducerii cheltuielilor electorale a fost respins de CCR pe motiv că o astfel de economie la buget nu justifică restrângerea unor drepturi constituționale (Decizia CCR 51/2012): „Importanţa şi necesitatea măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare într-un context de criză economică – incontestabile de altfel nu se pot constitui însă în argumente care să susţină, în orice condiţii, restrângeri ale exerciţiului unor drepturi sau ale unor libertăţi sau care să susţină măsuri de natură a afecta principii fundamentale ale statului de drept.”