Comasare extremă. „De ce să nu avem parlamentare, locale și turul I al prezidențialelor într-o singură zi?”

cabina de vot
1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

PNL susține în continuare comasarea alegerilor din acest an, în discuție fiind mai multe scenarii, comasare argumentată în principal cu economii la bugetul de stat și simplificarea procesului electoral.

În opinia președintelui PNL Timiș, cel mai util scenariu vizează desfășurarea într-o singură duminică a alegerilor locale cu primul tur al prezidențialelor sau cu parlamentarele. Explicațiile țin de reducerea cheltuielilor cu organizarea procesului electoral. Însă, se fac și de calcule legate de prezența la vot. Sau poate de eliminarea sentimentului de „oboseală politică”, termen folosit de Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

„Parlamentarele au de obicei cea mai scăzută prezență la vot, ori eu cred că viitorul guvern care este obligat să asume măsuri foarte importante de reformă – reforma administrativ-teritorială, a sistemului de pensii, toate celelalte reforme cuprinse în PNRR – are nevoie de o legitimitate cât mai mare, printr-o prezență cât mai mare la vot. Alegerile locale (…) prezintă unul dintre cele mai ridicate interese din partea cetățenilor de a veni la vot. Este foarte utilă cuplarea acestor alegeri pentru a transfera din legitimitate și către parlament, către viitorul guvern. Cred că o astfel de comasare ar fi binevenită.”, a declarat Alin Nica, președintele PNL Timiș, pentru expressdebanat.ro.

alin nica

O altă variantă de luat în analiză ar fi, mai spune Nica, comasarea 3 în 1: „De ce să nu avem poate chiar parlamentare, locale și turul I al alegerilor prezidențiale într-o singură zi? Asta eu cred că ar fi economia maximă pe care am putea-o face și, sigur, e nevoie aici de partea de îndeplinire a condițiilor legale și constituționale, dacă se poate face o astfel de mișcare. Nu sunt jurist ca să pot să apreciez acest lucru. Cred că aceasta ar fi varianta cea mai de dorit ca să terminăm din start cu trei alegeri pe care ar trebui să le ținem altfel în zile separate. Ar fi cam multe buletine de vot (…), dar cred că o dată la patru ani, la cinci ani în cazul prezidențialelor, putem cu toții să facem un astfel de efort și să avem discernământul corespunzător pentru a alege oamenii care ne vor reprezenta în perioada următoare.” 

urne alegeri prezidentiale

Peste 3 miliarde de lei costă organizarea celor cinci tururi de scrutin de anul acesta, a mai spus Alin Nica.

„Nu e semn de înţelepciune politică dacă nu ajungem la această comasare a alegerilor, în orice scenariu posibil. Pentru că, a avea patru tipuri de alegeri, cu cinci eşantioane de scrutin, înseamnă o strangulare a economiei româneşti, înseamnă o bulversare a activităţii instituţiilor, înseamnă un blocaj pe linie.”, a susținut recent și ministra Justiției, Alina Gorghiu, la TVR Info.

„Cum credeţi că putem să ieşim la liman cu toate acestea, dacă noi vom fi trei sferturi din 2024 în precampanie electorală, campanie electorală, liste de candidaţi, birouri electorale.”, s-a mai întrebat senatoarea de Timiș.

Banner Forta Dreptei tm 1000x100 1000x100 (4)

Ce se poate comasa? Teoretic.

Întrebat de jurnaliștii din presa centrală despre propunerea PNL de comasare a alegerilor, președintele Autorității Electorale Permanente, fostul judecător al Curții Constituționale Toni Greblă a explicat, citat de hotnews.ro:„Teoretic, anumite tipuri de alegeri pot fi comasate. Alegerile parlamentare şi prezidenţiale, de exemplu, pot fi comasate.” Președintele AEP nu a vrut să comenteze însă dacă alegerile prezidențiale ar putea fi devansate, organizate simultan cu localele: „Eu nu aş vrea să fac astfel de speculaţii”.

Ce nu se poate comasa? Practic.

În urmă cu exact 12 ani, judecătorii CCR decideau că legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale este neconstituțională. Documentul fusese promovat prin asumarea răspunderii de Guvernul PDL condus de Emil Boc; sesizarea la CCR a fost depusă de parlamentarii Uniunii Social-Liberale (PNL-PSD).

Între argumentele juridice aduse de CCR pentru care legea a fost declarată neconstituțională se numără, în primul rând, faptul că „dreptul la alegeri libere impune respectarea unor exigențe”, se arată în Decizia nr. 51 din 25 ianuarie 2012, iar „legea criticată, modificând cu mai puțin de un an înaintea alegerilor procedura de desfășurare a acestora, se abate de la dispozițiile invocate.”

buletin de vot introdus in urna

Curtea a apreciat și că desfășurarea alegerilor parlamentare în același timp cu cele locale ar determina dificultăți în exercitarea dreptului la vot: „Cetățenii vor avea de realizat o sarcină mult mai complexă – exprimarea opțiunii pe 6 buletine de vot -, ceea ce va presupune creșterea exponențială a timpului necesar votării pentru fiecare cetățean, luand în calcul în acest sens distribuirea buletinelor, timpul de vot în cabine, introducerea buletinelor de vot în cele 3 urne. (…) Complexitatea operațiunilor de vot poate avea ca efect excluderea de la vot a alegătorilor care, independent de voința lor, nu vor reuși să voteze până la închiderea urnelor.”

Alte prevederi ale Constituției încălcate de comasarea alegerilor pentru Camera Deputaților și Senat cu cele locale: dreptul de a fi ales, principiul periodicității alegerilor și cel al neretroactivității legii.

CCR: Redimensionarea duratei mandatelor, numai pentru viitor

Prin comasare, au mai spus judecătorii CCR în Decizia din 2012, nu poate fi afectată durata mandatelor funcțiilor de conducere. Ei au invocat o decizie anterioară, din 2005, potrivit căreia „legiuitorul este liber să redimensioneze, printr-o lege nouă, durata mandatelor funcțiilor de conducere în alt fel decât legea în vigoare, dar numai pentru viitor, nu și pentru mandatele în curs, altfel ar însemna să nesocotească regula neretroactivității legii, care este normă de nivel constituțional, prevăzută în art.15 alin.2 din Legea fundamentală”. 

Explicația arată că, spre exemplu, organizarea în aceeași zi a unui tip de alegeri cu un referendum este constituțională pentru nu modifică cu nimic mandatele în curs respective.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/