Colterm și Primăria Timișoara învață ”mersul pe sârmă” în relația cu unul dintre principalii furnizori de combustibil

Compania locală de termoficare din Timișoara, Colterm, funcționează în continuare pe ”avarii”. Datoriile societății din administrarea Primăriei Timișoara au dat emoții anul acesta timișorenilor, după ce una dintre companiile către care există datorii a oprit de două ori furnizarea combustibilului necesar pentru producerea energiei termice. Acum, schimbarea conducerii companiei a modificat ”regulile jocului”.

Colterm are datorii mari la E ON Gaz, societate care are, de curând, un nou director.  Societatea nu poate achita livrarea gazului în avans, iar în acest sens, a fost nevoie de un acord scris, care a fost votat de consilierii locali timișoreni. În speță, este vorba de factura pierderilor induse pentru anul 2018, emisă în luna iulie a acestui an, în valoare de 38.985.951,994 de lei. ”Pentru a nu ajunge în situaţia de a nu achita la timp furnizorii, cât şi pentru a preîntâmpina dificultăţile în plata obligaţiilor către bugetul de stat şi bugetul local, generată de lipsa de lichidităţi ca urmare a neîncasării creanţelor certe, se consideră necesară încheierea unei convenţii de eşalonare a sumei aferente pierderilor induse tehnologic aferente anului 2018”, se arată în expunere de motive a proiectului de HCL.

Pentru ca proiectul de HCL să fie introdus în plenul Consiliului Local Timișoara. Primarul a recunoscut că cu vechiul director se înțelegea de maniera ”gentleman agreement”. ”S-a schimbat conducerea la E ON Gaz la nivel național. Înainte am tot spus că am rezolvat cu câte un telefon în multe din cazurile când eram la limită că se întrerupe gazul. Acum avem o nouă persoană în funcție, normal că este precaută și nu se abate dub nicio formă de la normele pe care compania le are. Ei spun că orice se plătește în avans. Ei au nevoie de anumite garanții”, le-a explicat Robu consilierilor locali la votarea proiectului.

gif card de energie dacus 1000x100 timisoara capitala 2023

În cursul acestui an, de două ori, timișorenii au avut emoții deoarece, pentru mai puțin de o zi, E ON a sistat furnizarea gazului către Colterm. În prezent, compania utilizează trei tipuri de combustibil, inclusiv cărbunele și păcura. Petrolul nu va mai putea fi folosit însă după 31 decembrie 2019, deoarece se schimbă legislația privitoare la protecția mediului. În acest context, cum și cu furnizorii de cărbune au fost probleme, la ultimul Colegiu Prefectural, Eva Andreaș i-a spus reprezentantului Colterm că nu sunt pregătiți pentru iarnă, decât formal!

publicitate si promovare online banner maxagro